Društvo

Veliko interesovanje za stipendije za izvrsnost

Ministarstva nauke i prosvjete organizovala su danas na Univerzitetu Mediteran Info dan o Nacionalnim stipendijama za izvrsnost, kako bi budućim aplikantima omogućili bliže upoznavanje sa uslovima Konkursa, smjernicama za popunjavanje prijave i procesom evaluacije. Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Info dan je organizovan u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – HERIC/INVO“, a prisutni su iskazali veliku zainteresovanost za stipendije.
Veliko interesovanje za stipendije za izvrsnost
Portal AnalitikaIzvor

 “Ovaj program, koji se realizuje drugu godinu za redom, predstavlja izuzetnu priliku za mlade, talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje”, kaže se u saopštenju.

Prezentacija je, kako su pojasnili iz Ministarstva, imala cilj da budućim aplikantima omogući da se bliže upoznaju sa uslovima Konkursa, osnovnim principima i smjernicama za popunjavanje prijave kao i procesom evaluacije.

O programu su govorili projektni menadžer za prosvjetu Vladimir Đurković, koji je detaljnije opisao proces dodjele stipendija za magistarske studije, i Saša Ivanović koji je prisutnima prezentovao program stipendija za doktorske i postdoktorske studije.

Predstavnici INVO projekta posebno su obrazložili uslove Konkursa za doktorske studije, gdje je u okviru ovogodišnjeg programa fokus preusmjeren na jačanje doktorskih programa na Univerzitetima u Crnoj Gori.

“Prisutni su iskazali veliku zainteresovanost za stipendije koje pružaju značajne mogućnosti za dalje usavršavanje na renomiranim ustanovama u inostranstvu. Takođe, Info dan je bio odlična prilika da svi zainteresovani dobiju odgovore na sva relevantna pitanja od predstavnika ministarstava prosvjete i nauke”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke su podsjetili da, na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog prošle godine, 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i četiri studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta.

“Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270 hiljada, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355 hiljada EUR”, kaže se u saopštenju.

Naredni Info dani planirani su na Univerzitetu Donja Gorica i Univerzitetu Crne Gore, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

MINA, RTCG

Portal Analitika