Abiznis

Mugoša: Vlada odlučuje o budućnosti poreske policije

Od odluke Vlade zavisi da li će biti ukinut sektor poreske policije. U slučaju zvaničnog ukidanja ove organizacione jedinice u Poreskoj upravi, poslove izviđajnih radnji i ostalih aktivnosti, koje bi obavljao ovaj sektor, nastaviće da vrši tužilaštvo, Uprava policije i ostale institucije koje imaju ovlašćenja prema legislativi koja reguliše ovu oblast, a u saradnji sa Poreskom upravom – kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša
Mugoša: Vlada odlučuje o budućnosti poreske policije
Portal AnalitikaIzvor

Naveo je da je sistematizacija radnih mjesta u Poreskoj upravi, kao organu u sastavu Ministarstva finansija, obuhvaćena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

- Nacrtom prijedloga za izmjenu ovog akta nije predviđeno postojanje sektora za poresku policiju, koji postoji u pravilniku koji je trenutno na snazi. Od ishoda ovog prijedloga, odnosno usvajanja od strane Vlade zavisi i da li će sektor poreske policije biti i definitivno ukinut. Moram, međutim, naglasiti da u skladu sa postojećim zakonima o krivičnom postupku i o poreskoj administraciji ni do sada nijesu bila predviđena ovlašćenja za Poresku upravu kojima bi se omogućilo funkcionisanje poreske policije u punom kapacitetu, odnosno vršenje poslova definisanih Pravilnikom o sistematizaciji, što je uslovilo da navedeni sektor još nije formiran u smislu angažovanja potrebnih kadrova – kazao je Mugoša.

Upitan da li će se nepostojanje poreske policije odraziti na finansijsku disciplinu poreskih obveznika, Mugoša odgovara da bi postojanje poreske policije, kao organizacione jedinice u okviru Poreske uprave kojom bi se omogućilo sankcionisanje nelegalnog postojanja i borba protiv poreske evazije i utaja u punom kapacitetu, značajno doprinijelo većoj efikasnosti rada Poreske uprave i jačanju poreske discipline u Crnoj Gori.

- Međutim, Poreska uprava kontinuirano radi na jačanju kapaciteta za efikasnu borbu protiv sive ekonomije i povećanje stepena poreske discipline, kako podsticanjem dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa od strane poreskih obveznika, pružanjem modernih usluga, proaktivnom komunikacijom i tumačenjem poreskih propisa, tako i sankcionisanjem nelegalnog poslovanja i nelojalne konkurencije, bez obzira na aspekt vezan za postojanje, odnosno eventualno ukidanje sektora poreske policije, koji ni do sada nije bio operativan u punom kapacitetu – rekao je on.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: dan.co.me

Portal Analitika