Region

Marko Vešović: On će umrijeti u zatvoru, a ja kao slobodan

“Nemam ja više snage pričati o Karadžiću. Kažu naši ljudi: „Mnogo mu je prošlo, a malo ostalo.“ E, što bih ja sad ovo moje malo što mi je ostalo razmišljao o Karadžiću. Jedno znam, on će umrijeti u zatvoru, a ja ću umrijeti kao slobodan čovjek”, ističe Marko Vešović, profesor i sarajevski književnik, koji je lično poznavao haškog osuđenika za genocid Radovana Karadžića, komentarišući presudu od 40 godina.
Marko Vešović: On će umrijeti u zatvoru, a ja kao slobodan
Portal AnalitikaIzvor

Vešović, ipak, ističe da "postoji velika vjerovatnoća da je na djelu bio kompromis između raznih sila". 

“ Presuda kao presuda, ja nisam stručnjak i ne mogu da je komentarišem, ali očigledno je da je sud donio presudu koja neće da razbjesni Bošnjake. A 40 godina robije je kazna zbog koje Bošnjaci neće eksplodirati” – kazao je Vešović . 

Takođe, profesor Vešović iznio je i zanimljivu tezu povodom podijeljenih mišljenja u slučaju izricanja presude. 

“Svi mi znamo da je Radovan Karadžić ratni zločinac. Znao je za logore, ubijanja, mučenja, silovanja, protjerivanja, naređivao je ubijanja i tako dalje, ali to se na sudu mora dokazati. Međutim, ne znam da li su tužitelji ili pravnici za tu stvar, odnosno za proces protiv Karadžića, uradili dovoljno. Jer, dobro znam, vrlo dobro znam, da u nekim ranijim slučajevima nisu uradili sve što je trebalo” – dodaje Vešović. 

I Vešoviću, kao i većem dijelu javnosti, zasmetala je činjenica da Tribunal nije Karadžića proglasio krivim za genocide počinjene u još sedam opština.

“Nije mi svejedno da li je osuđen za jedan ili za još sedam genocida. Nije i nikada mi to neće biti svejedno. Kažem, ko zna, ko je i s kim imao kakve dogovore. Toliko tu interesa ima svakakvih, ja to ne mogu znati” – pojasnio je profesor Vešović za Avaz. 

 

Portal Analitika