Abiznis

Konferencija povodom decenije CEFTA sporazuma u srijedu u Podgorici

Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - CEFTA je potpisаn 19. decembrа 2006. godine, od strane Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Republike Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Republike Srbije i UNMIK/Kosova. Rumunija i Bugarska su 2007. godine postale članice Evropske unije, te su istupile iz CEFTA. Sporazum je bio uspješan put do EU integracija Hrvatske koja je 1. jula 2013. godine postala 28. članica EU, čime je istupila iz CEFTA 2006.
Konferencija povodom decenije CEFTA sporazuma u srijedu u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Privredne komore, osnovni ciljevi CEFTA 2006 sporazuma su povećanje obima međunarodne trgovine i investicija, dalja liberalizacija i olakšanje trgovine, rast stepena harmonizacije i transparentnosti, jačanje regionalne saradnje i olakšavanje vladama u administriranju trgovine i trgovinskih režima. Sporazum CEFTA 2006 je zamijenio 31 bilateralni sporazum međusobno zaključen između CEFTA potpisnica.

Predsjedavanje se vrši na principu rotacije, a Crna Gora je predsjedavajuća zemlja u 2016. godini, kada se obilježava desetogodišnjica od potpisivanja sporazuma.

Prioriteti predsjedavanja su dalja liberalizacija u trgovini uslugama, trgovinske olakšice, investicije i kretanje stručnjaka i kvalifikovane radne snage. Ovi ciljevi sadržani su u stubu integrisanog rasta Strategije 2020, Ministarskim zaključcima CEFTA Zajedničkog komiteta iz 2015. godine i zaključcima sa Samita o zapadnom Balkanu održanom u Beču, u avgustu 2015. godine. Dodatno, poseban akcenat stavljen je na unapređenje dijaloga između privatnog i javnog sektora, jer sporazum i jeste potpisan s ciljem stvaranja uslova za bolju intraregionalnu privrednu saradnju.

Kao uvodni događaj u crnogorsko predsjedavanje Sporazumom u ovoj godini, Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomije Vlade Crne Gore organizuje konferenciju “Deset godina od potpisivanja CEFTA 2006 – rezultati i perspektive”, koja će održati u Podgorici 23. marta 2016. godine.

Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma je povod za razmjenu iskustava, analizu ostvarenih rezultata, diskusiju o problemima i traženje rješenja za unapređivanje postojećih odnosa. Pored toga, konferencija ima za cilj da upozna privatni sektor sa novinama u oblasti prekogranične trgovine koje će biti implementirane tokom ove godine.

Predstavnici resornih ministarstava i uprava prezentovaće novi Protokol 5 uz CEFTA 2006, kao i Sporazum o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije i Nacionalni komitet za trgovinske olakšice koji je osnovan s ciljem koordinacije svih institucija zaduženih za implementaciju sporazuma.

Organizovanje konferencije podržava Projekat “Implementacija CEFTA 2006 u cilju unapređenja internacionalizacije ekonomija jugoistočne Evrope” kojeg finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) posredstvom Unije privrednih komora Njemačke (DIHK). Pored predstavnika državih organa, akademaske zajednice i privrede iz Crne Gore, učesnici konferencije će biti i predstavnici CEFTA sekretarijata, Međunarodnog trgovinskog centra, Međunarodne finasijske korporacije (IFC) i privrednih komora zemalja potpisnica sporazuma.

Privatni sektor će igrati važnu ulogu u sprovođenju Programa predsjedavanja Crne Gore, čijim uključivanjem se osim podizanja svijesti o CEFTA 2006, pruža mogućnost neposrednog djelovanja i praćenja sprovođenja Sporazuma.

U tom smislu, Crna Gora će inicirati sveobuhvatnu kampanju za uključivanje privatnog sektora u obilježavanje desete godišnjice CEFTA 2006 i preduzeće aktivnosti usmjerene ka ispitivanju načina na koji se javno-privatni sektorski djalog u CEFTA 2006 Sporazumu može institucionalizovati.

Privredna komora Crne Gore će u dogovoru sa predstavnicima ostalih zemalja potpisnica CEFTA 2006, predvoditi organizovanje nedjelje CEFTA u 2016. godini, što je plan da i nadalje organizuje privatni sektor.

Portal Analitika