Društvo

NOVA AKADEMSKA RASPRAVA NA FCJK: O fašizmu i antifašizmu

Fakultet za crnogorski jezik i književnost s Cetinja i Crnogorski akademski književni krug organizovaće u četvrtak 17. marta u 11 sati u Slušaonici broj 1 akademsku raspravu na temu „Fašizam i antifašizam”. U raspravi će učestvovati potpredśednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, književnik Zuvdija Hodžić, direktor Direktorata za odnose s vjerskim zajednicama i istoričar dr Dragutin Papović, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica i istoričar s FCJK mr Boban Batrićević, dok će medijator rasprave biti profesor FCJK doc. dr Vladimir Vojinović.
NOVA AKADEMSKA RASPRAVA NA FCJK:   O fašizmu i antifašizmu
Portal AnalitikaIzvor

Zuvdija Hodžić rođen je 1944. godine u Gusinju. Osnovnu školu pohađao je u Gusinju, Peći i Plavu, gimnaziju u Ivangradu, a studije na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i na Filološkom fakultetu u Prištini, đe je i diplomirao. Uređivao je glasila poput Titova pionira, Stvaranja, Doclee i Kohe. Objavio je dvije knjige zapisa i crteža, pjesničku knjigu Na prvom konaku, knjige priča Gluva zvona i Neko zove i romane Gusinjska godina i Davidova zvijezda, za koje je primio brojna domaća i međunarodna priznanja, među kojima i Trinaestojulsku nagradu, Nagradu oslobođenja Titograda, Nagradu oslobođenja Plava i druge. Djela su mu prevedena na brojne svjetske jezike i kao lektira za osnovnu školu uvrštena u predmetne programe Crne Gore i BiH. Hodžić je redovni član DANU, vanredni član CANU, generalni sekretar Crnogorskoga PEN centra, član Matice crnogorske i Crnogorskoga društva nezavisnih književnika, potpredśednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predśednik Upravnoga odbora Centra za iseljenike, glavni urednik časopisa Kod i urednik časopisa Almanah.

Dr Dragutin Papović rođen je 1980. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću. Diplomirao je 2003. godine na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, magistrirao 2007. godine na Filozofskome fakultetu u Beogradu, na Odsijeku za istoriju, a 2013. godine na Filozofskome fakultetu u Nikšiću odbranio je doktorski rad „Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945-1990“. Od 2003. do 2013. godine bio je saradnik u nastavi, a od 2014. godine angažovan je kao honorarni nastavnik na Studijskome programu za istoriju Filozofskoga fakulteta u Nikšiću.

Dragan Koprivica rođen je 1978. godine. Diplomirao je na Ekonomskome fakultetu u Podgorici. Autor je publikacija i članaka iz oblasti izbornoga zakonodavstva, finansiranja partija, dobroga upravljanja na lokalnome i nacionalnome nivou, kao i prijedloga praktične politike Dobro upravljanje u Crnoj Gori i Strateško komuniciranje evroatlantskih integracija. Predavač je na brojnim treninzima, seminarima i konferencijama, na nacionalnome i međunarodnome nivou i učesnik međunarodnih misija za posmatranje izbora u državama jugoistočne Evrope, Evroazije i Bliskoga istoka. Jedan je od osnivača CDT-a.

Boban Batrićević rođen je 1988. godine na Cetinju, đe je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao i magistrirao na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, na Studijskome programu za istoriju. Trenutno je doktorand. Autor je više stručnih radova, a polja njegova istraživanja kreću se u pravcu teorije i filozofije istorije, metodologije naučnih istraživanja, kulturne istorije, istorije ideja i književne istoriografije. Učesnik je više međunarodnih naučnih skupova. Mjesečni je dopisnik neđeljnika Monitor u rubrici Paralele. Zapošljen je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Portal Analitika