Moda

Kakve se sunčane naočare nose ove sezone

Nakon trenda polarizovanih stakala naočara koji nas je zapljusnuo prošlih sezona, nove kolekcije s dizajnerskim potpisom predstavljaju nešto suptilnije modele, tanjih okvira i tamnih stakala.
Kakve se sunčane naočare nose ove sezone
Portal AnalitikaIzvor

Sunčane naočare kao nužan modni dodatak koji posebno zablista s prvim toplijim danima, u većini slučajeva čini posljednji dodatak osmišljenoj modnoj kombinaciji. Moći sunčanih naočara i njihovom efektu na stajlnig svjedočili su mnogi, zato je dobro znati kakvi nas trendovi u svijetu "očnih pokrivala" očekuju ove proljećne sezone.

Predimenzionirani okviri naočara, ako je vjerovati kolekcijama svjetskih dizajnera, su proljećni must have koji će sigurno nastaviti svoju vladavinu i u narednim sezonama. Trend koji će i ove sezone biti aktuelan su sunčane naočare mačkastih okvira, kao i klasični modeli poput avijatičarki i wayfarer koje gotovo nikad ne silaze s liste trendova. Poput mačkastih, okrugli i kvadratni okviri takođe trendovski ne posustaju, a u stopu ih prate modeli šarenih i metalnih okvira.

Prije nego što odaberete savršene sunčane naočare koje po svemu odgovaraju vašem obliku lica, na prvom mjesto bi trebalo da stavite one modele koji su najbolji za zdravlje vaših očiju. Posljedice lošeg izbora sunčanih naočara, iako nijesu odmah vidljive, mogu dugoročno da naškode vidu. Dobar izbor u prvom redu podrazumijeva kvalitetno vidno polje bez napora i zaštitu očiju od djelovanja štetnog UV zračenja. Prema logici stvari, sunčane naočare s većim staklima daju i veću zaštitu, jer oči dobijaju manju količinu sunčevog svjetla, te dodatno štite i samo područje oko očiju. Kad su u pitanju boje stakla na sunčanim naočarama, optičari kao najbolje izdvajaju zelene, smeđe i sive tonove koji su neutralniji, odnosno najmanje mijenjaju prirodne boje u okolini.

I ove proljećne sezone, svjedoci smo novih trendova i modela u svijetu sunčanih naočara. Ipak, trend status određenog modela naočara ne bi trebalo da bude glavni razlog pri odabiru novog para. Kao što je slučaj s dioptrijskim naočarama, poželjno je birati one modele sunčanih naočara koji savršeno odgovaraju vašem obliku lica. Ako imate okrugli oblik lica, za vas su savršene sunčane naočare oštrijih rubova u stilu 50-tih, poput modela na tragu legendarnih wayferer. Za srcoliki oblik lica najbolji izbor su sunčane naočare avijatičarskog stila. Ako imate četvrtasto lice, odlično će vam pristajati meki oblici okvira ili sunčane naočare okruglih okvira. Srećnice s ovalnim oblikom lica nemaju nikakvih problema s pronalaženjem savršenih sunčanih naočara s obzirom na to da im pristaju gotovo svi oblici. Pripadnicama sa licem sitnijih crta najbolje će pristajati manji okviri naočara.

Izvor i foto: Tportal.hr/I.B.

Portal Analitika