Politika

VUJOVIĆ: Odgađanje izbora u Tivtu otvara prostor za zloupotrebe

Odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, kojim bi mandat odbornicima bio produžen van okvira od četiri godine na koje su ih birali građani, značilo bi uvođenje opasnog presedana koji bi legitimisao pravo parlamentarne većine na nacionalnom nivou da može produžavati mandat odbornicima na lokalnom nivou, kazao je za agenciju MINA politički analitičar Zlatko Vujović.
VUJOVIĆ: Odgađanje izbora u Tivtu otvara prostor za zloupotrebe
Portal AnalitikaIzvor

Ovim bi se, kako je naveo, uvela praksa da se pravni okvir može mijenjati retroaktivno.

- Ne treba nikako zaboraviti da su građani izabrali odbornike na četiri godine, te da je upitno ko to može mijenjati takvu odluku građana. U slučaju usvajanja takvog rješenja, nakon isticanja četiri godine na koje su ih građani izabrali, dalji mandate tih odbornika ne bi izvirali iz volje građana Tivta već poslanika crnogorske Skupštine. Koga bi onda oni predstavljali: crnogorske poslanike koji su im "darivali produžetak mandata" ili građane Tivta - pita Vujović.

Dalje ističe kao bi se eventualnom takvom odlukom crnogorske Skupštine "dramatično narušio princip vladavine prava, te uvela pravna nesigurnost".

- Koliko god to sada može zvučati opoziciji kao dobra solucija, dugoročno otvara prostor za zloupotrebu ovakvog postupka - rekao je Vujović.

Kako je kazao, bojkot izbora bi za neke partije imao smisla samo ako očekuju dramatično lošije rezultate na izborima u Tivtu nego što im istraživanja daju na nacionalnom nivou.

- Bojkot opozicije ima smisla samo ako je jedinstvena u tome, što je teško očekivati jer neke partije uveliko vode predizbornu kampanju. Djelimičan bojkot opozicije bi mogao biti veoma loš za one koji bojkotuju, dok bi oni koji učestvuju mogli dobiti prednost u odnosu na ostale - zaključuje Vujović.

Portal Analitika