Politika

Bošnjak u Beču: DF je u nezabilježenoj medijskoj blokadi

Potpredsjednica PzP-a i poslanica DF dr Branka Bošnjak učestvovala je na Samitu lidera demokratija centralne i istočne Evrope, koji je održan u Beču od 11. do 13. marta u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta - IRI iz Vašingtona i Političke akademije iz Beča.
Bošnjak u Beču: DF je u nezabilježenoj medijskoj blokadi
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Pokreta za promjene, na skupu su razmatrane brojne teme, od krize u regionu izazvane velikim izbjegličkim talasom, do novih izazova sa kojima se suočavaju politički lideri jugoistoka Evrope, a koji se ogledaju u izrazito polarizovanoj političkoj sceni u mnogim zemljama.

- Posebno su razmatrani modeli predizborne kampanje i komunikacije sa biračima u situaciji porasta broja apstinenata, i razmatrani novi mehanizmi korišćenja novih komunikacionih tehnologija. Tokom samita bilo je riječi i o transparentnosti u finansiranju političkih kampanja. Značajna tema Samita bilo je zabrinjavajuće narastanje spoljnog nezapadnog uticaja u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i alarmantno širenje islamskog radikalizma. Tokom samita potpredsjednica Bošnjak je razgovarala sa velikim brojem koleginica i kolega iz regiona, kao i sa ministrom inostranih poslova Austrije, Sebastijanom Kurcom. Potpredsjednica Bošnjak je sagovornike upoznala sa dubokom političkom krizom u Crnoj Gori, koja je posljedica dugogodišnje sistematske krađe izbora i zloupotrebe državnih resursa, te cjelokupnim dešavanjima od početka protesta DF-a do danas. Poseban akcenat stavila je na brutalno razbijanje mirnih protesta od strane korumpiranog režima i na prekomjernu upotrebu sile i hemijskih sredstava tokom te akcije - dodaje se u saopštenju.

Iz PzP dalje navode kako je Bošnjak sagovornike upoznala i sa "nezabilježenom medijskom blokadom" u kojoj se Demokratski front danas nalazi, te da je to "dovoljan razlog da predizborni i izborni proces ne budu niti pošteni, niti demokratski".

- Bošnjak je takođe prenijela iznenađenje i iskazala nezadovoljstvo PzP-a i DF-a politikom dvojnih aršina EU kada su u pitanju Crna Gora i Makedonija, informišući svoje sagovornike da je ostavka premijera bila definisana kao preduslov za formiranje prelazne Vlade od strane obje opozicije, i makedonske i crnogorske, a da se EU prema ta dva identična zahtjeva odnijela dijametralno suprotno. Predstavnici IRI-ja, organizatora Samita, iskazali su spremnost da preko svojih eksperata pruže pomoć Pokretu za promjene u predstojećim aktivnostima u susret redovnim izborima u Crnoj Gori, posebno u oblasti edukacije o načinu korišćenja novih promotivnih tehnika i tehnologija - zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika