Svijet

Indeksi snažno porasli

Berzanski indeksi na Vol stritu u petak su snažno porasli, zahvaljujući oporavku cijena nafte i zaključku ulagača da su poruke Evropske centralne banke (ECB) ipak pozitivne za tržišta.
Indeksi snažno porasli
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones ojačao je 1,28 odsto na 17.213 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,64 odsto na 2.022 poena, a Nasdaq indeks 1,85 odsto na 4.748 bodova.

S&P 500 indeks je dostigao najvišu vrijednost u ovoj godini, a snažan rast cijena dionica najviše se zahvaljuje podsticajnom paketu mjera koje je ECB objavila u četvrtak, prenosi portal HRportfolio.

Iako je banka povećala program otkupa obveznica, smanjila ključne kamate, a kamate na depozite dodatno snizila u negativno područje, ulagače je uznemirila poruka predsjednika ECB-a, Maria Draghia, da je malo vjerovatno dodatno sniženje kamata, pa su tržišta na to negativno reagovala. 

Ipak, dan kasnije, ulagači su zaključili da su mjere ECB-a agresivnije nego što se očekivalo i da banka i dalje ima prostora za podsticanje ekonomije, ako bude potrebno, nekonvencionalnim mjerama monetarne politike. 

Zahvaljujući tome, cijene dionica su i na evropskim berzama i na Vol stritu snažno porasle.

"Čini mi se da je skok cijena, podstaknut mjerama ECB-a, samo bio odložen s četvrtka na petak. Ulagači su analizirali mjere ECB-a i zaključili da je to dobra vijest za tržišta, odbacivši prethodnu skeptičnost", rekao je direktor u firmi North Star Investment Management, Eric Kuby.

Podsticajno je na tržišta uticao i oporavak cijena nafte, nakon što su dan ranije pale više od dva odsto.

Uspon cijena nafte podstakao je rast cijena dionica u energetskom sektoru, koji je bio među najvećim dobitnicima.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,71 odsto na 6.139 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,51 odsto na 9.831 poen, a pariski CAC 3,27 odsto na 4.492 boda.

MINA

Portal Analitika