Politika

MUP spreman za izbore u Tivtu

Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP je spremno za održavanje lokanih izbora u Titvu, kazao je sekretar tog resora Dragan Pejanović navodeći da su pravni i tehnički uslovi za održavanje paralementarnih izbora ispunjeni.
MUP spreman za izbore u Tivtu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović rekao je da je MUP odgovorno i posvećeno realizovao obaveze iz izbornih zakona i radio na novom sistemu za elektronsku identifikaciju birača koji se u Crnoj Gori prvi put primjenjuje na narednim izborima.

“MUP je apsolutno spreman za održavanje lokalnih izbora u Tivtu kvalitetnom primjenom zakona o biračkom spisku i novog sistema za eleketronsku identifikaciju birača”, rekao je Pejanović na konferenciji za novinare.

On je naveo da su uređaji za elektronsku identifikaciju nabavljeni, realizovano je softversko i aplikativno rješenje za elektronsku identifikaciju, a to rješenje je i predstavljeno u Tivtu 5. februara.

“MUP je 10. februara poslao Opštinskoj izbornoj komisjiji (OIK) predlog biračkih mjesta, a narednog dana OIK je dobio rješenje o biračkim mjestima i dostavio ga MUP-u nakon čega ga je taj resor unio u svoj sistem”, precizirao je Pejanović.

Nakon raspisivanja izbora, kako je pojasnio, MUP je relizovao niz aktivnosti.

Prema njegovim riječima, obezbijeđeno je da birači provjere svoje podatke u biračkom spisku i preko sajta www.biraci.me.

“Obavili smo numeričko-tabelarni prikaz svih promjena u biračkom spisku u odnosu na prethodne izbore i o tome obavijestili građane”, naveo je Pejanović.

On je pozvao građane Tivta da dođu sa ličnom kartom ili putnom ispravom i isprobaju sistem za elektronsku identifikaciju i provjere svoje podatke.

Pejanović je ukazao da je u birački spsiak u Opštini Tivat upisano 11.108 birača, navodeći da su moguće manjih promjene do zaključivanja spiska.

On je, u vezi sa parlamentarnim izborima kazao da su stvoreni uslovi za njihovo održavanje.

“MUP ističe da je stvorilo pravne i tehničke uslove za održavanje redovnih parlamentranih izbora u Crnoj Gori primjenom novog sistema za elektronsku identifikaciju birača”, saopštio je Pejanović.

Do danas, kako je naveo, u birački spisak je upisano 527.457 birača.

“MUP će i za parlametarne izbore kao i za lokalne postupiti u skladu sa obavezama koje ima od dana raspisivanja izbora do zaključivanja biračkog spiska”, poručio je Pejanović.

On je aplelovao na oko destet hiljada birača koji nemaju nove lične karte da se jave MUP-u kako bi došle ekipe kod njih i uzele biometrijske podatke za izradu identifikacionog dokumenta.

Pejanović je pozvao punoljetne osobe koje još nemaju lična dokumenta da podnesu zahtjev za njihovo izdavanje, jer bez njih neće moći da iskoriste biračko pravo.

 “U filijalama MUP-a ovog trenutka ima 8756 nepodignutih dokumenata koja nijesu preuzeta”, rekao je Pejanović.

On je, upian o AFIS sistu naveo da se nijme upoređuju podaci otisaka prsta.

 “Afis sistem nije nikakav uslov za održavanje izbora u Tivtu jer nije propisan izbornim zakonodavstvom”, pojasnio je Pejanović.

MUP je, kako je dodao, potpisao ugovor o nabavci civilnog i policijskog AFIS sistema i procedura nabavke i isporuke je u toku.

Predsjednik Dražavne izborne komisije DIK Budimir Šaranović kazao je da je ta institucija donijela sedam podzakonskih akata radi sprovođenja izbornih zakona, nakon što je MUP donio upustvo o upotrebi elektronske identifikacije.

DIK, kako je kazao, u skladu sa nadležnostima svakodnevno prati i vrši kontrolu promjena u biračkom spisku i u slučaju eventualnih neprvailnosti ukazuje MUP-u na njih.

“Ova nadležnost se izvršava nakon povezivanja sa zbirkom podataka biračkog spiska i registrima koji su uvezani sa zbirkom podataka biračkog spiska koje vodi MUP”, pojasnio je Šaranović.

Prema njegovim riječima, DIK je prihvatio projekat tehničke i konsultantske pomoći Misije OEBS-a u Crnoj Gori koja će trajati više mjeseci.

On je naveo da je za lokalne izbore OIK donijela izborni kalendar i objavila ga na sajtu Opštine Tivat.

“Donijeli smo rješenja o određivanju biračkih mjesta, izvršili prezentaciju elektronskog uređaja za identifikaciju birača sa članovima OIK-a, njihovim zamjenicima i odbornicima u Skupštini Tivta”, rekao je Šaranović.

DIK je, kako je dodao, održao sastanak sa predsjednicima, sekretarima i predstavnicima opštinskih izbornih komisija i upoznala ih sa predstojećom aktivnostima na implementaciji izbornog zakonodavstva kao i na potrebu ispunjavanja obaveza iz svoje nadležnsoti.

“Posebno je potenciarana obaveza o određivanju biračkih mjesta i ukazano na potrebu što efikasnijeg rješavanja tog pitanja”, ukazao je Šaranović.

Mina 

Portal Analitika