Svijet

AI VEJVEJ: Izbjeglice su dio političke nagodbe između različitih država

Poznati kineski umjetnik Ai Vejvej ovih dana pomaže izbjeglicama koje su "zarobljene" u Idomeniju, a u ekskluzivnom razgovoru za N1 kaže da su "humanitarni principi zaboravljeni i da su političari izdali čovječanstvo".
AI VEJVEJ: Izbjeglice su dio političke nagodbe između različitih država
Portal AnalitikaIzvor

Ovo mora biti zabilježeno, ponavlja najpoznatiji kineski umjetnik. Ai Vejvej došao je u Idomeni kako bi snimio dokumentarni film, koji bi trebalo da pokaže svu sramotu Evrope, koju, kako kaže, ne prepoznaje.

- Izgleda tako nadrealno. Mi smo u sred svega toga, a za ne povjerovati je da je ovo Evropa, ili da je ovo XXI vijek. Ovo kao da nije naše vrijeme, nikakve veze s onim u što vjerujemo, poput ljudskih prava ili pomoći onima koji su u nevolji. Ljudi koji su pobjegli od rata, sad su zaglavljeni ovdje i nemaju nade, jer su im sva vrata sada zatvorena - kaže on.

Ta vrata, prema njegovom mišljenju, zatvorena su samo zbog - profita. Humanost, navodi, nije u rječniku onih koji takve odluke donose.

- Humanitarni principi su zaboravljeni u cijeloj ovoj diskusiji. Ovdje treba rješavati humanitarnu krizu, ali dogovori se sklapaju samo zbog ekonomskih ili drugih interesa. To zabrinjava sve, jer će se situacija samo pogoršavati - ističe on.

Sam pogled na blatnjavi izbjeglički kamp trebalo bi da bude alarm za buđenje solidarnosti, kada su već političari, kako kaže, izdali čovječanstvo.

- Izbjeglice su dio političke nagodbe između različitih država koje imaju različite interese. Kada imaju ovakvu vrstu rješenja, morate se zapitati: koja su to osnovna uvjerenja o ljudskim pravima? Razmišljaju li ikad o čovječanstvu? Mislim da ovo nije rješenje. Ovo je izdaja i nesposobnost da se djeluje.

Da budućnost leži u solidarnosti, Vejvej danas pokazuje ličnim primjerom. S izbjeglicama dijeli i blato i hranu, a najveća želja mu je da im svima nekako osigura - pasoše.

Izvor i foto: N1info

Portal Analitika