Politika

Demokrate: Odgoditi lokalne izbore u Tivtu

Demokratska Crna Gora predala je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim bi se produžio mandat odbornicima u parlamentu Tivta i odgodili lokalni izbori u toj opštini zakazani za 17. april.
Demokrate: Odgoditi lokalne izbore u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

„Predlogom zakona uređuje se pitanje produženja mandata odbornika tekućeg saziva Skupštine opštine Tivat, čime bi se stvorile pravne pretpostavke za odlaganje lokalnih izbora u Tivtu zakazanih za 17. april i donošenje nove odluke Predsjednika Crne Gore o njihovom održavanju u novom terminu, najkasnije 30 dana prije dana održavanja parlamentarnih izbora u 2016. godini“, saopštile su Demokrate.

U toj partiji smatraju da je neophodno da izbori budu održani najkasnije mjesec prije dana određenog za održavanje parlamentarnih izbora. „Kako bi se, između ostalog, elektronska identifikacija i druge novine definisane izbornim zakonodavstvom primijenili, prije održavanja parlamentarnih, na lokalnim izborima u Tivtu“.

„Međutim, ukoliko parlamentarna opozicija smatra da nije potrebno da se lokalni izbori u Tivtu održe mjesec dana prije parlamentarnih, Demokrate su spremne da prihvate da se isti održe zajedno sa parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, jer nijesu stvoreni uslovi za održavanje istih 17. aprila“

Demokrate smatraju da je neophodno da se sazove sjednica Skupštine po hitnom postupku, koja bi bila održana prije 22. marta i na kojoj bi se raspravljalo samo o Predlogu zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, čije donošenje je predloženo po skraćenom postupku, budući da je po postojećoj Odluci o raspisivanju lokalnih izbora u Tivtu krajnji rok za predaju izbornih lista 22. mart.

„Demokrate predlažu da predsjednik Skupštine u što kraćem roku sazove sjednicu Kolegijuma Predsjednika Skupštine na kojoj bi dogovorili održavanje sjednice Skupštine Crne Gore sa navedenom tačkom dnevnog reda“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika