Svijet

Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete

Sjeverna Koreja odgovorila je danas na jednostrane sankcije Južne Koreje ispaljivanjem balističkih raketa kratkog dometa u more i poručila da će uništiti svu preostalu južnokorejsku imovinu u nekadašnjim zajedničkim projektima dvije zemlje na svojoj teritoriji.
Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete
Portal AnalitikaIzvor

Sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje saopštio je da će Pjongjang uništiti svu južnokorejsku imovinu u zatvorenom industrijskom postrojenju Kesong i ukinuti turistički centar na „Dajmond mauntinu“.

Sjeverna Koreja je u saopštenju, takođe, zaprijetila da će preduzeti niz nedefinisanih koraka kako bi nanijela „smrtonosne“ vojne, političke i ekonomske udare vladi Južne Koreje u cilju ubrzanja njenog „bijednog umiranja“.

Ta zemlja u saopštenju naziva jednostrane sankcije njenog južnog susjeda „smiješnim i nakaznim ponašanjem“, a za predsjednicu te zemlje Park Geun-Hje navodi da je „američka prostitutka“, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja nije precizirala šta će uraditi sa južnokorejskom imovinom, ali posmatrači u Sjevernoj Koreji navode da bi zemlja mogla da premjesti preostalu opremu za proizvodnju u Kesongu u neko drugo industrijsko područje ili je iskoristi za vojnu upotrebu dok bi južnokorejske objekte na „Dajmond mautinu“ upotrijebila za sopstvene turističke projekte.

Sjeverna Koreja u srijedu je objavila fotografije na kojima njen lider Kim Džong-Un pozira pored male nuklerane glave, okružen vodećim nuklearnim naučnicima.

Južna Koreja je prije dva dana saopštila da će uvesti nove sankcije protiv 40 pojedinaca i 30 organizacija, većinom u Sjevernoj Koreji, u okviru jednostranih kaznenih mjera protiv Pjongjanga zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja raketa.

Seul je najavio novi niz sankcija nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadima iz predostrožnosti kao odgovor na početak zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, koje Pjongjang smatra probom za invaziju.

MINA

Portal Analitika