Svijet

ROTŠILDOVE CRNE PROGNOZE: Svijet u 2016. čeka nova kriza

Situacija u svjetskoj ekonomiji i na berzama će se u ovoj godini pogoršati, a najteže će biti zemljama koje zavise od cijene sirovina, naveo je u pismu klijentima njegove kompanije RIT Capital Partners Džejkob Rotšild, jedan od najmoćnijih ljudi svijeta.
ROTŠILDOVE CRNE PROGNOZE: Svijet u 2016. čeka nova kriza
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- U posljednjih nekoliko godina zemlje u razvoju ubrzano su se zaduživale u devizama, a sada im ti krediti dolaze na naplatu. Krediti su narasli zbog rasta kursa dolara, a situaciju im dodatno otežava i pad cijena sirovina na svjetskim tržištima. Takve zemlje, kao što su Rusija, Nigerija, Brazil, Kazahstan, Ukrajina, biće u izuzetno teškoj poziciji - napisao je Rotšild.

On predviđa i da će kriza narasti u cijelom svijetu. Taj stav obrazlaže time što još nije izvjesno u kojoj mjeri će se ekonomija Kine usporiti, kao i razočaravajućim rastom bruto društvenog proizvoda u SAD i Evropskoj uniji. Pored toga, na globalnu ekonomiju, prema Rotšildovoj procjeni, negativno će uticati kriza na Bliskom istoku i mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Rotšildove crne prognoze potvrdio je i Dejvid Lipton, zamjenik direktorke MMF, koji je naveo da se širi "opasno" mišljenje prema kom su kreatori politika širom svijeta iscrpili sve opcije za podsticanje privrednog rasta, ili su jednostavno izgubili volju, prenosi agenija Frans pres.

Kako bi se uhvatili u koštac sa tim problemom, svjetski lideri moraju da, prema njegovim riječima, povećaju napore, kao i fiskalne i monetarne podsticaje, ali i da pod hitno implementiraju strukturne reforme za pružanje podrške rastu.

Foto: infoport.co

Portal Analitika