Abiznis

Na Možuri počinje gradnja elektrane na biogas

Predstavnici “Možura” doo Bar i konzorcijuma Indel Inženjerig sa slovenačkim partnerima, potpisali su ugovor za izgradnju pogona za aspiraciju, transport i sagorijevanja biogasa. Taj najvažniji razvojni projekat u 2016. godini finansijski je “težak” oko 300.000 eura. Rok završetka prve faze radova je 150 dana, dok će druga faza, koja obuhvata izgradnju postojenja za pretvaranje biogasa u električnu energiju započeti naredne godine.
Na Možuri počinje gradnja elektrane na biogas
Portal AnalitikaIzvor

“Tender za ovaj projekat je raspisan krajem decembra. Nakon izvještaja komisije da nije bilo nikakvih primjedbi, uslijedio je odabir izvođača radova, pa sa zadovoljstvom konstatujem da uvodna procedura najvećeg posla u ovoj godini teče planiranom dinamikom. To je prva faza radova, nakon koje odmah slijedi i druga - izgradnja postrojenja za pretvaranje bitumenskog gasa u električnu energiju. Tim problemom ćemo se, po usvajanju tenderske dokumentacije, baviti u 2017. godini“.  zadovoljan je izvršni direktor “Možure” Dragan Simović.

On je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info ukazao i na još jedan važan segment u poslovanju društva, a tiče se problema koji datira od otvaranja deponije prije tri godine - snabdijevanje vodom. 
 
“Tehničkom vodom se snabdijevamo iz cistijerni Komunalnog preduzeća, koje nam je dovozi i puni dva rezervoara od po sto kubika. Problem bi riješilo sklapanje dogovora sa predstavnicima Regionalnog vodovoda koji prolazi na oko pola kilometra od deponije, a očekujemo da će se u njegovo rješavanje uključiti i BEMAX, koji na tom potezu ima kamenolom. Nadamo se pomoći i od strane opštine, s obzirom da se na tom lokalitetu planira i izgradnja azila za napuštene životinje”, očekuje Simović.

Izvršni direktor deponije ističe i da je od velikog značaja za njeno funkcionisanje i što je prije dvije sedmice lokalnoj upravi dostavljen idejni projekat vezano za selektiranje otpada. Naručilac projekta je lokalna uprava, a inicijativa je išla preko Direkcije javnih radova, uz donaciju oko 45.000 eura.
 “Lokalitet je, shodno urbanističkom projektu, određen na Možuri, a procjenjujem da je od izuzetne važnosti za Bar, primorje i cijelu državu, jer će se izgradnjom postrojenja za selektiranje i reciklažu otpada vijek trajanja deponije duplo produžiti. Osim toga napravićemo i postojenje za stvaranje novih sirovina i vrijednosti. Taj projekat, ako se na višem nivou ne odluči drugačije, ‘Možura’ neće voditi. Ipak, volio bih da od barskog parlamenta potekne ideja da se udruže i u izgradnji postrojenja učestvuju i ostali korisnici naših usluga- opštine Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat i država Crna Gora. ‘Možura’ bi imala kapacitet i to da završi, kada bi se ustanovila ekonomska cijena deponovanja otpada i pod uslovom da domicilne firme uredno izmiruju obaveze”, poručuje Simović, uz podsjećanje da je “jedan od vodećih problema nekorektan odnos domaćih partnera, pa je tako dug Komunalnih preduzeća iz Bara i Ulcinja dostigao milionsku cifru“.

“Nijesu nam opredijelili ni jedan euro. Nadam se da ćemo tu situaciju prevazići, pri čemu očekujem pomoć i od osnivača. Bili smo primorani da pribjegnemo nepopularnoj mjeri- blokadi računa, jer bi u suprotnom podlijegli riziku zastarjelosti potraživanja. Sljedeća mjera je rigidna- zatvaranje kapije, ali se ipak nadam da do toga neće doći”, upozorava Simović.
 
Deponija “Možura” je “na papiru” međuopštinska, ali je zapravo regionalna. Puštena je u rad prije tri godine, a sredstva za njemu izgradnju u iznosu od šest i po miliona eura, obezbijeđena su iz kredita Svjetske banke, kojeg preko Ministarstva finansija vraća Vlada Crne Gore. Nalazi na teritoriji opštine Bar, na zemljištu kojim raspolaže država Crna Gora. Prema sistematizaciji ovom d.o.o. je potreban 21 zapošljeni, ali ih je trenutno 16 radno angažovanih. Iako su aplicirali za dva pripravnika koji se finansiraju iz državnog budžeta, nedostaje inženjerski kadar. Tim putem su dobili diplomiranog ekonomistu, ali među mladim kadrom inženjerske struke nije bilo zainteresovanih. Najavljuju da će se po tom pitanju ponovo oglasiti. (Bar info)

Portal Analitika