Kultura

KOTORART 2016: Petnaest godina od osnivanja i sjećanje na don Branka Sbutegu

Međunarodni festival KotorArt objavio je danas prve detalje vezane za ovogodišnje izdanje te manifestacije, koja se tokom ljetnjih mjeseci održava u Kotoru i drugim okolnim mjestima.
KOTORART 2016: Petnaest godina od osnivanja i sjećanje na don Branka Sbutegu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, on će biti u znaku 15. godišnjice prvobitnog KotorArt-a nastalog kao festival umjetničke muzike, koji su 2002. godine pokrenuli don Branko Sbutega i Ratimir Martinović, uz podsjećanje da je KotorArt sa muzičkim programom trajao do 2009. godine i realizaciju brojnih značajnih projekata.

- Današnji KotorArt, formiran 2008. godine udruživanjem najznačajnijih kotorskih festivala u jedan, oslonio se upravo na ime, imidž i ugled postojećeg muzičkog festivala, nazvanog u međuvremenu Don Brankovi dani muzike. Imajući u vidu da su Don Brankovi dani muzike okosnica i konstanta KotorArt-a, predstavnici segmenata festivala saglasili su se da je 2016. godina petnaesta godišnjica prvobitnog, ali i današnjeg KotorArt-a, kome su se od 2008. pridruživali kotorski festivali, od kojih su neki danas ugašeni ili opet djeluju kao samostalne cjeline. Dakle, ovogodišnje 15. izdanje festivala obilježiće još dvije značajne godišnjice: deset godina od smrti istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika don Branka Sbutege, koji je bio i prvi počasni predsjednik KotorArt-a, te decenija obnove crnogorske nezavisnosti - podsjećaju iz uprave festivala, te daju pregled glavnih događaja.

KotorArt Don Brankovi dani muzike u glavnom programu donijeće 16 koncerata, među kojima su nastupi simfonijskih, horskih i baletskih ansambala iz regiona, i afirmisanih kamernih sastava i solista. Među njima je čuveni ruski pijanista Nikolaj Luganski, koji će nastupiti 28. jula, dok će festival 16. avgusta zatvoriti jedan od najvećih kompozitora današnjice Kšištof Penderecki. Program festivala, koji tradicionalno sadrži i praizvođenja, ponudiće čak tri svjetske premijere, porudžbine KotorArt-a. Festivalski orkestar KotorArt-a prirediće četiri koncerta, a tri nastupa održaće zvijezde pop i rok scene. Prateći program je najobimniji u istoriji festivala: više od stotinu multidisciplinarnih događaja, osmišljenih sa ciljem animiranja svih kotorskih pjaca različitim umjetničkim sadržajima.

- Od novembra 2015. godine, KotorArt u saradnji sa Muzičkom školom "Vida Matjan" kontinuirano realizuje Kotorsku koncertnu sezonu, koja podrazumijeva po četiri koncerta mjesečno od novembra do juna, uz učešće umjetnika iz Crne Gore, regiona i Evrope, kao i besplatne radionice za učenike škole. Kotorska koncertna sezona dio je težnji da se KotorArt realizuje tokom cijele godine, kroz sve bogatije i raznovrsnije muzičke događaje, čiji je vrhunac ljetnji festival - podsjećaju iz KotorArta.

KotorArt Međunarodni festival klapa Perast, u skladu sa nastojanjima da scena umjetničke muzike u Kotoru kontinuirano živi, u 2016. godini u kojoj obilježava 15 godina postojanja takođe teži proširenju aktivnosti. Tako će u okviru Kotorske koncertne sezone, a u saradnji sa KotorArt Don Brankovim danima muzike i Muzičkom školom "Vida Matjan", povodom 8. marta u Kotoru i Tivtu biti održani koncerti crnogorskih klapa nazvani "Duša u kamenu" i posvećeni Jakši Fiamengu. Dan nezavisnosti biće obilježen promocijom festivalskih izdanja, a Dan opštine Kotor koncertom. Sam festival, umjesto uobičajenih tri dana krajem juna, odvijaće se kroz najmanje sedam koncerata tokom juna, jula i avgusta. Novina su i kvalifikacioni koncerti koji će biti održani u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, dok će se finale takmičarskog programa odvijati u Perastu 29. i 30. jula. Direktno učešće u finalu, prema ovogodišnjim propozicijama, obezbijedile su najbolje klape sa prošlogodišnjeg festivala, među kojima su međunarodno i regionalno višestruko nagrađivane Neverinke, Ćakulone, Sagena, Bunari, Kaše, Sebenico, Signum, Incanto, Alate... Festival će obilježiti i nastavak izdavačke djelatnosti iz oblasti očuvanja kulturne baštine, te stručni seminari namijenjeni crnogorskim klapama, biće u avgustu zatvoren koncertima "Poklon gradu", koji će biti održani u Kotoru i Perastu.

KotorArt Pjaca od filozofa, nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg izdanja posvećenog ljubavi, ove godine okreće se promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama. Najveće tehnološke kompanije današnjice, od Google-a do Apple-a, prije svega ulažu u razvoj vještačke inteligencije, virtuelne realnost i besmrtnosti. Savremeni život potpuno je nezamisliv bez mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža - naši su neuroni neprestano i stalno "konektovani". Uz penetraciju tehnologije u sve predjele naših života, istovremeno svjedočimo ukidanju privatnosti i razvoju apsolutnog nadzora naspram kojeg i Orvelova predviđanja zvuče kao bajke za djecu. Na međunarodnom filozofskom simpozijumu pod nazivom "Budućnost je ovdje: tehnologija i neurototalitarizam" učestvovaće neki od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije, sa ciljem zajedničkog propitivanja budućnosti u kojoj se već nalazimo.

KotorArt Kotor APSS nastaviće da promišlja teme ponovne upotrebe zapostavljenih izgrađenih struktura, kroz dva simpozijuma, nazvana Re-use-ism i Debata. Re-use-ism simpozijum, u kome će učestvovati domaći i strani autori, baviće se teorijom i praksom poželjne ponovne upotrebe objekata kulturnog karaktera širom svijeta. Takođe, biće pružen uvid i u istorijski kontekst jugoslovenske arhitekture, sa akcentom na prošli i budući razvoj turizma. Debata predstavlja zaključni segmenat programa Crnogorskog paviljona na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture, na kojem će se održati završna diskusija o Projektu Solana Ulcinj, kao primjeru re-use pristupa.

Podsjećamo, pokrovitelji KotorArt-a su Opština Kotor, Ministarstvo kulture Crne Gore i UNESCO i ove godine realizuje se u saradnji sa javnim, privatnim i nevladinim sektorom na lokalnom i nacionalnom nivou. Ideja vodilja jeste afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore, u kojoj su naslijeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru. Čak 117 programa prošlogodišnjeg festivala za 52 festivalska dana privukli su 35.513 posjetilaca. Na inicijativu Međunarodnog festivala KotorArt, u avgustu prošle godine potpisana je Kotorska inicijativa - memorandum o saradnji četiri najznačajnija ljetna regionalna festivala, a to su: KotorArt, Dubrovačke ljetnje igre, Festival Ljubljana i Ohridsko ljeto, s namjerom ostvarivanja boljeg dijaloga i intenziviranja saradnje.

Portal Analitika