Društvo

ĐUKIĆ: Psihoterapija nije za ,,lude“ već za samosvjesne

Psihološkinja i savjetnica u geštalt psihoterapiji Jasmina Đukić za Pobjedu priča da je svakome od nas potrebna iskrena podrška i razumijevanje bez obzira na aktuelne izazove koje život nosi. Kako ističe, proces ličnog rasta i razvoja traje cijeloga života.
ĐUKIĆ: Psihoterapija nije za ,,lude“ već za samosvjesne
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na konstataciju da u Crnoj Gori vladaju predrasude o psihoterapiji, sagovornica objašnjava da ljudi uglavnom misle da se na terapiju ide samo kada im nešto fali, kada su anksiozni, depresivni ili nezadovoljni sobom. Ipak, kako ističe, situacija se promijenila u odnosu na prethodne godine.

 - Predrasude koje su bile posljedica neinformisanosti i neznanja značajno su se umanjile. Psihoterapija je medijski postala dostupnija javnosti i time doprinijela smanjenju fantazija o njoj. Kod nas se ranije često identifikovala sa psihijatrijom i teškim mentalnim oboljenjima. Internet stranica www.gestaltzona.me, na mjesečnom nivou, ima posjećenost oko 1.300 novih čitalaca, što svakako ukazuje na visoku zainteresovanost za psihoterapiju. U Evropskoj uniji posjeta psihoterapeutu je omogućena u okviru redovnog zdravstvenog sistema onako kako je to kod nas posjeta ljekaru opšte prakse. Psihoterapija nije za ,,lude“ već za samosvjesne i one koji žele da unaprijede kvalitet života – rekla je sagovornica.

Upitana koliko je snažan uticaj sredine pri donošenju odluke da se posjeti psihoterapeut da se ne bi pomislilo ,,fali mu daska u glavi“, Đukić odgovara da je psihoterapija  suviše dobra da bi se koristila samo u situacijama kada se osjeća bol i patnja jer ,,ona omogućava ljepotu življenja i ugodnost u vlastitoj koži“.

 - Ja sam takođe klijent geštalt psihoterapije, imam ličnog psihoteraputa, a ne fali mi ,,daska u glavi“. Veliki broj mojih klijenata je sa svim ,,daskama“. Oni žele da suštinski rade na unapređenju kvaliteta života, da ga učine lagodnijim, ispunjenijim i srećnijim. Da li je psihoterapija izbor za nekoga ili ne, zavisi od razvijenog nivoa svjesnosti samog pojedinca, da li ima potrebu za ispunjenim životom bez boli, tuge, projekcija, nezadovoljstava i konflikata. Veliki broj osoba osjeća konstantnu bol, patnju, frustraciju, nezadovoljstvo i nesvjesno podržava sebe u tom stanju, a dolaskom kod psihoterapeuta želi se staviti tačka na takvo stanje – kaže psihološkinja i savjetnica u geštalt psihoterapiji.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika