Društvo

VLAHOVIĆ - VERBIĆ: Dogovoreno finansiranje naučnih projekata

Crna Gora i Srbija u martu će raspisati Konkursa za zajedničke projekte u oblasti nauke, dogovoreno je u Beogradu tokom sastanka ministarke nauke Sanje Vlahović i ministra prosvete i nauke Srbije Srđana Verbića. Dvije države dogovorile su finansiranje zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, saopšteno je iz Ministarstva nauke.
VLAHOVIĆ - VERBIĆ: Dogovoreno finansiranje naučnih projekata
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Vlahović i Verbić tokom susreta poseban akcenat stavili su na što skorije raspisivanje Konkursa za zajedničke projekte, budući da postoji veliko interesovanje obje naučno-istraživačke zajednice za saradnju na bilateralnim projektima.

“Raspisivanjem Konkursa, koji bi kako je dogovoreno tokom trebalo da bude raspisan već u martu, saradnja dvije države u oblasti nauke bi se konkretizovala. U finansiranju zajedničkih projekata jednako bi učestvovala oba ministarstva, a ministri su se saglasili da bi se moglo prihvatiti do 30 zajedničkih projekata za dvogodišnji ciklus”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Sastanku u Beogradu, pored Vlahovićke prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović kao i državni sekretar srpskog Ministarstva prosvjete i nauke Vera Dondur.

Naime, Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, potpisan je 21. marta 2011. godine, u Podgorici.

“Pored raspisivanja konkursa koji će finansirati zajedničke projekte među naučnoistraživačkim institucijama Srbije i Crne Gore tokom susreta ministarke Vlahović i ministra Verbića dogovorena je i saradnja u okviru organizacije naučnih konferencija na teme koje su prioriteti za obje države, a za koje postoji interesovanje naučnika, istraživača, ali i društva”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako navode u saopštenju dobra komunikacija dva nadležna Ministarstva rezultirala je potpisivanjem Programa naučno-tehnološke saradnje između Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period 2015-2017. godina.

Susret dva ministra bio je važan i zbog intenzivne saradnje koju Crna Gora i Srbija ostvaruju u okviru programa EUREKA, najznačajnijeg programa EU za finansiranje industrijskih istraživanja.

“Već tokom naredne sedmice očekuje se završetak procesa evaluacije projekata koji su rezultat saradnje crnogorske i srpke naučne zajednice, što će biti podržano od strane resornih ministarstava obje države”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

rtcg.me

Portal Analitika