Politika

"NOVA POLITIČKA REALNOST": Kadrovske promjene u Skupštini?

Kadrovske promjene u Skupštini Crne Gore, počev od predsjednika, pa do pojedinih skupštinskih odbora, neophodne su, smatraju u DPS-u, jer treba, kako kažu, uvažiti novu političku realnost nastalu izglasavanjem povjerenja Vladi Crne Gore.
"NOVA POLITIČKA REALNOST": Kadrovske promjene u Skupštini?
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je SDP glasao protiv, i samim tim se svrstao u redove opozicije, inicirana je smjena predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića a sve češće se postavlja pitanje buduće strukture skupštinskih odbora.

Ustavnim odborom predsjedava Ranko Krivokapić, Zakonodavnim Draginja Vuksanović, dok je na čelu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Rifat Rastoder.

Poslovnik o radu Skupštine predviđa da sastav odbora odgovara stranačkoj zastupljenosti poslanika u Skupštini.  S obzirom na to da je u parlamentu ustanovljena nova većina, nameće se pitanje i sastava odbora i toga da li se oni moraju mijenjati.

Poslanik DPS-a, Radivoje Nikčević, za Dnevne novine navodi da poslanički klubovi sami, u skladu sa Poslovnikom, mogu predati predloge za mijenjanje skupštinskih odbora.

"Recimo predaju predlog Administrativnom odboru, odbor to prihvati i šalje na skupštinsku proceduru", kazao je Nikčević.

Njegov kolega, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrad Vuković, smatra da je neophodno mijenjati strukturu skupštinskih odbora.

"Ni Poslovnik, ni ljudi koji ga smatraju temeljnim aktom za organizaciju i funkcionisanje Skupštine, ne mogu i da hoće pobjeći ili ignorisati ovu obavezu, po zakonima ove države, jer se odbori moraju mijenjati. Novonastala politička situacija, nova stratifikacija političkih odnosa nastala na osnovu rezultata demokratske procedure izglasavanja povjerenja Vladi, obavezuje da se mora mijenjati i struktura skupštinskih odbora", kazao je Vuković Vikend novinama.

Prema njegovim riječima, sasvim je nebitno ko će pokrenuti to pitanje, to treba da bude stav svih.

"To pitanje će pokrenuti svi, najprije Kolegijum, stranke koje su ostale u većini, a da li će to biti DPS ili neko drugi nebitno je. Već na prvoj sjednici bi trebalo pokrenuti to pitanje i dogovoriti adaptaciju strukture cijelog sistema", zaključio je Vuković.

Iako se bliže parlamentarni izbori nakon kojih će i skupštinski odbori biti reformisani, sudeći po predlogu sporazuma o slobodnim i fer izborima, SDP je imao namjeru da zadrži sadašnju rukovodnu strukturu u parlamentu. To potvrđuje posljednja rečenica u kojoj doslovno piše: "Sporazum potvrđuje očuvanje postojeće rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada". 

Draginja Vuksanović kazala je za VN da pitanje učešća u odborima još niko nije pokrenuo. Na pitanje da li će to uraditi neko iz njene partije ona je kazala da o tome još nije bilo razgovora, dodajući da to pitanje može da pokrene bilo ko.

Miodrag Vuković ističe da su pojedini mediji "oglasne table sasvim određenih političkih struktura, a navodno nezavisni”, koji doziraju vrlo interesantna pitanja da li će doći do političkog revanšizma između vladajuće partije i one političke strukture koja je "samovoljno misli drugačije i napustila je koaliciju”.

"Oni su potpuno autonomno napustili koaliciju, a sada nekoga zanima da li će doći do revanšizma. Nema govora o tome, to je van pameti. Radi se o političkoj odgovornosti prema svemu tome onih koji su pozvani da poštuju sistem demokratije”, kazao je Vuković.

On navodi da je apsurdno da SDP, koji je prešao u opozicioni blok, ostane u većinskom sastavu radnih tijela i svega u parlamentu i sistemu.

"Neko ko je odlučio da ne bude dio većine ta mjesta treba da prepusti onome ko želi da bude dio te većine. SDP sada može da se smjesti jedino u manjinski dio političke strukture, dakle opoziciju”, navodi Vuković.

Portal Analitika