Društvo

Milorad PUSTAHIJA: Ćitam i ćudim se

Ukoliko se ne sazna kome je sve prevarant namještao igru, onda neka ne gone Mujovića. Bolje da ga stave kao glavnog pregovarača za sporazum vlasti i opozicije. I neka mu tutnu koje milionče. Ima da pukne sporazum i da zablistamo. Odavde do Brisela
Milorad PUSTAHIJA: Ćitam i ćudim se
Portal AnalitikaIzvor

Svi znamo onaj vic o Albancu na carini, koji na pitanje šta ima prijaviti za carinu kaže - ništa. ,,Otkud onda ovi satovi i nakit ispod rezervne gume?“, upita carinik? ,,Nemam pojma, evo i ja gljedam i ćudim se“, sležući ramenima, bez uzbuđenja, odgovori tranzitni putnik. I ja ćitam i ćudim se i bez velikih uzbuđenja, naredan svemu što me snađe kad otvorim novine. Sve dok jedno jutro umalo ne prolih kafu od iznenađenja. Neki tamo podgorički varalica omunjio budvanskog Adorna, Platona, kako li smo sve zvali Sveta od milja, za 800.000 eura. Nisu problem tolike pare, nad čijom se količinom sablažnjava prost siromašan svijet - našlo bi se još toga u domaćina. Šokantan je fazon na koji ga je odradio Mujović: Sveto mu je dao te pare da mu on obezbijedi povoljniji tretman u krivičnom postupku?! E sad, postoje dva objašnjenja.

Prvo, nije Sveto toliko naivan da ga odradi prevarant, već Sveto dobro poznaje sistem i zna kako se rade stvari. Na kraju krajeva, veliki je Svetov doprinos izgradnji toga sistema, što su mu i drugovi iz DPS-a priznali prateći ga u Spuž. Da se radi o sistemskoj stvari govori i dirljiva homogenost još neutvrđenog broja suoptuženih depesovaca, koji su u skladu sa čuvenim partijskim motom - ,,Svi za jednoga, jednome sve“ - bez razmišljanja pojurili za šefom da dopune Mujovićevu kesu. Beskompromisna rekcija Tužilaštva i hapšenje Mujovića govore da Sveto nije baš najbolje shvatio sistem, kao što nije shvatio najbolje ni one filosofe na koje se pozivao kad je umotvorio čuvene aporije tipa „Drugi nikad nije prvi, a prvi nije drugi“...

Da je sa sistemom sve u redu potvrđuje i snažna podrška Tužilaštvu od bezgrešnih opozicionih i NVO „apostola“ demokratije. Ostaje onda drugo objašnjenje: da je Sveto neopjevana naivčina i neznavenik. Možda bi ovo i simpatično i nedužno zvučalo, kada ne bi proizvodilo zaključak da smo onda svi mi kreteni kad nam je takav bio neprikosnoveni državni ideolog i drugi čovjek, i to kvarat od vijeka. I ne samo nama Montenegrinjacima nego i pripadnicima nebeskog srpskog naroda i dragim nam drugim manjinama. Pokazivao je Sveto i ranije neke simptome neznavenosti, kao kad je, na primjer, poveo delegaciju crnogorskih biznismena u London. Odabrao je tada toliko egzotično kontroverzne likove iz naše privrede da su londonski brokeri padali u nesvijest i beznađe pri susretu sa njima. Ali, ali!! Srbi kažu da je taj Sveto, zajedno sa nekim tamo bratom Srbinom omunjio lovu u vezi sa nekim satelitom.

E, dotle ne dopire ni pogled ni mašta obične DPS klateži, a kamoli njihova moć. Zato se nameće jedino kompleksno objašnjenje - to baš i ne mogu naivni. Pravo da vam kažem, razmišljao sam da li je korektno pisati o Svetu kad je u ćorki i ne može odgovoriti. Osim toga, nije još dignuta ni optužnica niti mu je presuđeno, a mi ljudi od mjere i morala držimo do presumpcije nevinosti i ne cipelarimo nemoćne. A onda sjutra otvorim novine i opet - ćitam i ćudim se. Piše da je u policiji nestao dio dokumenata zaplijenjenih u pretresu mnogobrojnih Mujovićevih stanova. I to spisak tipova koji su preko Mujovića i njegovog brata dekana Pravnog fakulteta, diplomirali na pravu, i nekoliko pisama Milu i likovima iz sazviježđa vlasti.

Osjetim da sam magarac i podanik jer pristajem na sva ta uzvišena pravna sranja koja važe samo za nas nepovlaštene. I onda me „zabole strana leva“ za Sveta i za sve njih. Čovječe - 800.000! To je lova koju čovjek sa prosječnom platom od cca 400 eurića može zaraditi za - 160 godina. I to je samo mito za povlašten tretman, a sumu za koju terete gurua i obožavaoce, stotinu takvih prosječnih građana ne može zaraditi za stotinu godina. OK, znamo da u policiji ima broj opskurnih likova i režimskih marioneta i da tu treba izvršiti trijažu i „trijebiti gubu iz torine“. Ali, koga su to opskurni tipovi iz policije štitili krađom dokumenata? Da li fakultetski obrazovan policijski kadar, sudije ili tužioce ili čak specijalne tužioce, ili neke od ,,blago nama što ih imamo“. Dokumenta su nestala i teško da će ih naći, ali Specijalno tužilaštvo posjeduje snimke zaplijenjenih dokumenata. Znamo da snimci ne mogu biti dokazi na sudu, jer se ne mogu vještačiti, ali ih Specijalno tužilaštvo mora objaviti da znamo o kome se radi. Ukoliko to ne učine, ukoliko se ne sazna kome je sve prevarant namještao igru onda, neka ne gone Mujovića. Bolje da ga stave kao glavnog pregovarača za sporazum vlasti i opozicije i neka mu tutnu koje milionče. Ima da pukne sporazum i da zablistamo. Odavde do Brisela.

Milorad PUSTAHIJA

Portal Analitika