Društvo

IV kontingent Vojske Crne Gore odlazi u Avganistan: Srećno!

Iskustva stečena u ISAF misiji u Avganistanu imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika, unaprjeđenju sposobnosti Vojske i ukupnoj reformi sistema odbrane u Crnoj Gori, a vi budite savjesni u izvršavanju postavljenih zadataka i na terenu primjenjujte vještine koje ste stekli i uvježbali tokom preuputne obuke, poručio je danas pukovnik Rajko Pešić pripadnicima IV kontingenta Vojske Crne Gore, tokom njihovog svečanog ispraćaja u Avganistan.
IV kontingent Vojske Crne Gore odlazi u Avganistan: Srećno!
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Pešić, tom prilikom, podsjetio je na šestogodišnje učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama.

"Od tada, 12 naših kontingenata uspješno je završilo angažovanje u Avganistanu sa ukupno 346 pripadnika, što predstavlja oko 18 odsto ukupnog broja pripadnika Vojske Crne Gore. Iskustva stečena u ISAF misiji imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika, unaprjeđenju sposobnosti Vojske i ukupnoj reformi sistema odbrane u Crnoj Gori", istakao je on.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom Portalu Analitika, Pešić je dodao da učešćem i aktivnim doprinosom u misijama u Avganistanu, Liberiji, vodama Somalije i Maliju, Crna Gora i njena Vojska iskazuju odgovornost i svijest o potrebi bezbjednosti i sigurnosti u svijetu, gradeći na taj način imidž kredibilnog i pouzdanog partnera u evroatlantskoj zajednici. On je pripadnicima IV kontingenta kazao da na svakom koraku moraju poštovati i uvažavati kulturu, tradiciju i običaje ponosnog avganistanskog naroda.

"Na taj način ćete u najboljem svjetlu predstavljati svoju vojsku, svoj narod i svoju državu", zaključio je pukovnik Pešić.

Komandant IV kontingenta, major Radojica Pejović zahvalio se na ukazanom povjerenju, te svima koji su omogućili da kompletna obuka i pripreme budu adekvatno realizovani.

"Aplikacijom za učešće u misiji RS, pripadnici IV kontingenta su kvalifikovali svoje sposobnosti za proces selekcije, obuke, pripreme i upućivanja u misiju i na taj način nedvosmisleno iskazali svoju privrženost strateškim opredjeljenjima države i Vojske, odnosno, sveukupnim već preduzetim reformama i integrativnim procesima, razvijanju partnerstava i saradnje, održavanju interoperabilnosti sa partnerskim snagama i davanju doprinosa uspostavljanju mira i održive stabilnosti na prostoru Avganistana", istakao je Pejović.

Svečanom ispraćaju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država potpukovnik Majkl Tarkvinto.

Portal Analitika