Abiznis

Poziv za predaju zahtjeva za premije u stočarskoj proizvodnji za 2016.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava poljoprivredne proizvođače da od 1. marta mogu dostavljati zahtjeve i dokumentaciju za dobijanje podrške za stočarsku proizvodnju.
Poziv za predaju zahtjeva za premije u stočarskoj proizvodnji za 2016.
Portal AnalitikaIzvor

Rok za dostavljanje zahtjeva za ostvarivanje prava na premije po grlu za krave i priplodne junice, zatim premije po grlu za priplodne ovce i koze, kao i one za održivo korišćenje planinskih pašnjaka je 1. mart - 30. april. Za organizovani tov rok za dostavljanje zahtjeva i dokumentacije je najkasnije 10 dana od početka tova.

Premije za krave i priplodne junice iznose 70 eura po grlu. Pravo na podršku imaju sva gazdinstva koja gaje više od četiri grla te vrste stoke. Za ovce i koze po grlu iznos subvencije je osam eura, a podrška se dobija samo za grla iznad definisanog minimuma – 40 grla na gazdinstvu za ovce, 30 grla za koze.

Grla moraju biti obilježena ušnim markicama i registrovana u bazi podataka Veterinarske uprave, da držalac životinje posjeduje pasoše za grla i uredno vodi evidenciju u skladu sa zakonom. Za ostvarivanje prava na premiju, potrebno je da najkasnije do 30. aprila na arhivu Ministarstva držalac pošalje popunjen obrazac za premije i kopiju lične karte.

Podrška za održivo korišćenje planinskih pašnjaka se daje poljoprivrednim gazdinstvima koja najmanje tri mjeseca u godini drže stoku (svoju i stoku uzetu na mljekarinu) na katunima. Preduslov podrške za goveda i ovce je da su grla obilježena ušnim markicama i njihovo kretanje na katun prijavljeno u skladu sa zakonom. Podrška se plaća po uslovnom grlu u iznosu od 10 eura, a minimalan broj je pet uslovnih grla.

Kako bi držalac životinja ostvario pravo na ovu premiju potrebno je da najkasnije do 30. aprila na arhivu Ministarstva dostavi obrazac, prijavu kretanja (odlazak na katun) koju izdaju lokalne veterinarske ambulante, kao i kopiju lične karte.

Podrška za organizovan tov junadi iz sopstvene proizvodnje iznosi 140 eura po grlu, s tim što je minimum za podršku ove godine smanjen sa tri na jedno grlo. Za tov junadi koja su kupljena premija je 120 eura.

Da bi držalac životinje ostvario pravo na premiju za organizovani tov junadi, bikova i volova potrebno je da na arhivu Ministarstva dostavi:obrazac; kopiju lične karte; prijavu početka organizovanog tova grla koju treba da prati potvrda o broju grla na gazdinstvu iz veterinarske baze podataka. Pod organizovanim tovom se smatra tov svih grla iz sopstvene proizvodnje ili minimum deset kupljenih grla. Za uvezena grla potrebno je dostaviti rješenje o uvozu graničnog veterinarskog inspektora, sa brojem uvezenih grla i identifikacionim brojevima grla. Za ostvarivanje porava na podršku, potrebno je dostaviti i otkupni list klanice koja je upisana u Registar odobrenih objekata.

Zainteresovani proizvođači za premije u stočarstvu zahtjev sa potrebnom dokumentacijom šalju isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja - Rimski trg 46, 81000 Podgorica ili na e-mail adresu: premija.stočarstvo@mpr.gov.me

Formulare zahtjeva za podršku možete preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama Službe za selekciju stoke. Detaljnije informacije mogu se dobiti u kancelarijama Službe za selekciju stoke.

"Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni. Svi podnosioci zahtjeva dužni su da ažuriraju sve promjene u broju grla stoke prije podnošenja zahtjeva za premije kako bi se stanje u veterinarskoj bazi poklapalo sa stanjem na terenu. Ukoliko se prilikom kontrole na terenu ispostavi da je prijavljeni broj grla manji podnosilac zahtjeva gubi pravo na premiju za 2016. godinu. Zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa Agrobudžetom za 2016. godinu neće se razmatrati", poručuju u ministarstvu.

Svi zahtjevi za premije koji budu dostavljeni nakon 30. aprila neće se razmatrati. Svi korisnici podrške kroz mjere agrobudžeta za 2016. godinu, moraju biti registrovani ili predati kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Portal Analitika