Politika

IVANČEVIĆ: Nekoliko pitanja za učesnike "parlamentarnog" dijaloga

Član Predsjedništva Crnogorske demokratske unije Cdu Dragan Ivančević, u saopštenju dostavljenom medijima, postavio je nekoliko pitanja za sve učesnike parlamentarnog dijaloga koji su neuspješno završeni prošlog petka.
IVANČEVIĆ: Nekoliko pitanja za učesnike "parlamentarnog" dijaloga
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Njega prije svega interesuje zašto se pregovarači nijesu saglasili da učine ono oko čega su bili saglasni.

- Da se neko, ne bilo primijenjeno, prekjuče probudio iz duboke kome i, bez znanja o tome što se u Crnoj Gori dešavalo posljednjih mjeseci, čuo izjave nekih političkih lidera poslije "parlamentarnog" dijaloga - izložio bi se opasnosti da ponovo padne u komu!

Konfuzija je potpuna i, čini nam se, namjerna. Neke izjave su u toj mjeri nelogične da ozbiljno dovode u pitanje elementarni kredibilitet  učesnika tih sjednika.

Pošto je Cdu sasvim precizno opisala o čemu se ovdje radi i predvidjela rezultate tog svojevrsnog političkog performansa, želimo da kroz nekoliko dodatnih pitanja ukažemo na (ne)ozbiljnost situacije.

Prvo, pitanje za sve: ako je svrha "parlamentarnih" razgovora bila uspostava povjerenja, itd, Zašto se smatra da pregovori nijesu uspjeli jer nijesu, niti su mogli biti prihvaćeni zahtjevi koji znače kršenje ili ignorisanje zakona? Zar je bolje proglasiti razgovore neuspješnim od rješenja da se objavi saglasnost i spremnost na saradnju u oblastima i poslovima dje postoji dogovor? Zar su jedna funkcija i dvije pravno nemoguće stvari važnije od nacionalnih i državnih interesa?

Drugo, gospodine predsjedniče SDP-a, zašto ne podnesete ostavku? Ako nemate većinu u Parlamentu, a nemate je, koje je Vaše opravdanje da sada prijetite protestima? Zar vas sve ono što ste dobro uradili ne obavezuje da ne srljate u gubitničke scenarije dje Vaša pozicija postaje razlog za pokušaj rušenja političkog procesa i Crne Gore kao države, što bi voljeli da vide neki od Vaših novih saveznika?

Treće, gospodine predsjedniče DEMOS-a, zašto kažete da razgovore ne treba nastaviti? Da li je to Vaš trenutni ili trajni stav? Da li bi takvo Vaše stanovište mogla da promijeni sugestija ili instrukcija sa strane? Da li se već postavljate kao lider u okviru nove koalicije? Imate li saglasnost Vašeg kolege iz SDP i u vezi tog detalja?

Četvrto, upitali bi lidera neregistrovanog vanparlamentarnog udruženja URA: koji je razlog Vaše nespremnosti da udjete u Vladu, iako su "parlamentarni" razgovori vodjeni i zbog toga da bi Vi i Vaši ušli u Vladu, kad ste već "ušli" u Parlament? Da li mislite da je ozbiljno tražiti da se vlast mijenja bez izbora?

Peto, pitanje za premijera i lidera DPS: da li ćete, i kada, odgovoriti na optužbe koje dolaze od Vašeg gotovo dvadesetogidišnjeg koalicionog partnera? Da li opstruišete pravdu u našoj zemlji, da li i kako blokirate rad Specijalnog tuźioca? Što su bili Vaši motivi da dijelu opozicije, uključujući i onu vanparlamentarnu, nudite značajne resore i tolike ustupke?

I, na kraju, pitanje za sve pomenute, a i za neke nepomenute: da li kod Vas postoji svijest koliko je značajno izbjeći i uzdržati se od pokušaja da se vlast u Crnoj Gori mijenja bez izbora i mimo izbora? Da li želite time da ugrozite ili ste spremni da dopustite da bude ugrožena i crnogorska NATO agenda? Da li mislite da su sve Vaše funkcije zajedno i svaka pojedinačno važnije od tog cilja? Imate li za sve to mandat od Vaših glasača ili članova - što se odnosi na one za koje još niko nije glasao, jer nijesu učestvovali na izborima?

Cdu se izvinjava što Vas sve ovo pita. Ako nemate suvislih i ozbiljnih odgovora, unaprijed Vam kažemo da nas Vaše optužbe i prozivke ne interesuju.

Vidimo se na izborima u Tivtu! Do tada razmišljajte i o ovim pitanjima, može biti korisno - i Vama i Crnoj Gori - kaže se na kraju saopštenja Ivančevića.

Portal Analitika