Društvo

FZO: Šegrt zna da bez provjere ne plaćamo fakture

Fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da bez prethodno sprovedene kontrole ne plaća fakture koje mu ispostave zdravstvene ustanove.
FZO: Šegrt zna da bez provjere ne plaćamo fakture
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Glavni budžetski inspektor je po nalogu ministra zdravlja Budimira Šegrta ispitivao poslovanje Fonda za zdravstveno osiguranje. Nalaz je pokazao da je Fond trošio sredstva u skladu sa zakonom i namjenski. Šegrt, međutim, kaže da tim nalazom nije zadovoljan.

Fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da bez prethodno sprovedene kontrole ne plaća fakture koje mu ispostave zdravstvene ustanove.

U Fondu kažu sa su saglasni sa tvrdnjom ministra zdravlja Budimira Šegrta da Fond, bez prethodne provjere, ne treba da plati niti jednu fakturu.

"Međutim, aktuelni ministar zadravlja bi najbolje trebalo da zna da Fond ne plaća fakture bez prethodno sprovedene kontrole. Ovo iz razloga što je upravo dok je on bio direktor bolnice Meljine, Fond spriječio isplatu neopravdano fakturisanih usluga u iznosu od 190 hiljada eura, koje su ispostavljane Fondu na plaćanje od strane bolnice čiji je direktor bio aktuelni ministar zdravlja, za šta i danas postoji adekvatna dokumentacija“, ističe se u reagovanju Fonda.

Fond izražava čuđenje zbog ocjene ministra zdravlja da glavni budžetski inspektor svoj posao nije uradio kako treba, kada je upravo po Šegrtovom nalogu izvršio kontrolu poslovanja Fonda.

"Hoćemo da vjerujemo da to nezadovoljstvo nalazom glavnog budžetskog inspektora nije odraz činjenice da je inspektor u svom nalazu jasno konstatovao da „Fond za zdravstveno osiguranje odobrena budžetska sredstva koristi namjenski i zakonito, a da neizmirene obaveze koje se javljaju iz godine u godinu pokazuju da budžet Fonda nije dovoljan da podmiri sve potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore“. Očekivali smo da će ministar zdravlja, nakon ovakvog nalaza, umjesto nezadovoljstva, javno iskazati zadovoljstvo zbog činjenice što je nedvosmisleno potvrđeno da Fond namjenski i zakonito troši sredstva“, naglašeno je u reagovanju Fonda.

Fond demantuje navode da Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost na odluku Fonda za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama.

"U tom smislu želimo da podsjetimo i ministra i crnogorsku javnost da je Vlada donijela zaključak kojim je obavezala Fond da sa privatnim apotekama ugovori izdavanje ljekova na recept, a ministarstvo zdravlja i ministarstvo finansija su dali saglasnost na Godišnji plan potreba za ljekovima, i saglasnost za obezbjeđivanje sredstava, u okviru kojih se nalaze i ljekovi koji su se izdavali na recept u privatnim apotekama“, stoji u reagovanju.

Fond podsjeća da su troškovi PET skenera u klinici Adžibadem duplo niži u odnosu na cijenu usluge koja je plaćana prije potpisivanja ugovora sa ovom klinikom. Istovremeno izražava čuđenje zbog izjave ministra zdravlja da je cijena ugradnje vještačkog kuka u toj klinici značajno veća u odnosu na druge klinike, kada zna da Konzilijum Kliničkog centra Crne Gore i Komisija za upućivanje na liječenje u inostrastvo niti jednog pacijenta nijesu poslali u pomenutu kliniku radi operacije kuka, zbog čega je poređenje visine troška te intervencije u ovoj, u odnosu na druge klinike, potpuno irelevantno.

"Fond demantuje tvrdnje ministra zdravlja da su troškovi liječenja pacijenata u inostranstvu u 2014. godini iznosili 15 miliona eura, budući da su ti troškovi bili na nivou od 9.3 miliona eura, uz napomenu da su u okviru tog iznosa uračunati troškovi i liječenja, i putni troškovi i dnevnice, što bi ministru moralo biti poznato s obzirom da je o tome redovno informisan od strane Fonda“, stoji u reagovanju.

Fond je, takođe, demantova Šegrta da prije nego što je on stupio na dužnost nije postojala niti jedna stručna niti ekonomska analiza o opravdanosti koštanja zdravstvenog sistema, jer su, kako navode, kontinuirano, iz godine u godinu, dostavljali nadležnim institucijama informacije o problemima u finansiranju zdravstvenog sistema, sa predlogom mjera.

"Fond je, na primjer, 2014. godine po zaključku Vlade uradio Analizu usklađenosti obima prava pacijenata sa obezbijeđenim sredstvima u budžetu Fonda, zbog čega su navedena dokumenta u cjelosti korišćena kao osnova za izradu novih analiza, za koje ministar tvrdi da su po prvi put urađene u sistemu“, zaključeno je u reagovanju.

Portal Analitika