Abiznis

Mrdak: Ključne nepravilnosti nastale ljudskom greškom

Smanjeni kapital i manji prikaz gotovine u finansijskom izvještaju Javnog preduzeća Nacionalni parkovi, ključne nepravilnosti zbog kojih je Državna revizorska institucija (DRI) dala negativno mišljenje, nastali su usljed ljudske greške, odnosno prilikom prekucavanja, saopštio je predstavnik preduzeća, Zoran Mrdak.
Mrdak: Ključne nepravilnosti nastale ljudskom greškom
Portal AnalitikaIzvor

Mrdak, kojem je istekao mandat i obavlja funkciju direktora do izbora novog, komentarišući kapital preduzeća, rekao je da je radi potrebe njegove transformacije krajem 2014. urađena procjena po kojem je on iznosio 2,56 miliona eura.

“Morali smo tretirati i negativni bilans iz ranijih godina, pri čemu je kapital trebalo da bude umanjen, i jeste, shodno odluci Upravnog odbora, i danas iznosi 1,7 miliona eura”, kazao je Mrdak na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Mrdak je kazao da se dolazi do nevjerovatne činjenice da Upravni odbor usvaja ispravan završni račun, a sjutradan u procesu prekucavanja tih brojki na sajtu Poreske uprave (PU) ta dva iznosa se sabiraju i dobija se iznos od 4,2 miliona.

Govori se o, kako je naveo, ljudskoj grešci.

Odbor je danas obavio kontrolno saslušanje Mrdaka i ministara održivog razvoja i turizma, Branimiora Gvozdenovića, povodom negativnog mišljenja DRI o finansijskoj i reviziji pravilnosti te kompanije.

DRI je izvještaj o reviziji Nacionalnih parkova objavila početkom novembra prošle godine i dala negativno mišljenje na finansijsku i reviziju pravilnosti, kao i 50 preporuka.

Vrhovna revizija je, između ostalog, utvrdila da Nacionalni parkovi nijesu prikazali 159 hiljada gotovine, da su smanjili kapital, prikazujući ga skoro 1,7 miliona eura manjim nego što je njegova stvarna vrijednost.

Mrdak je, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Damira Šehovića, rekao da je, nažalost, ljudska greška i to da je gotovina prikazana u manjem iznosu nego što je postojala.

“Ponovo u tokovima gotovine imamo dva broja, odnosno jedan je broj o gotovini koja ulazi u tu 2014. i ona gotovina koju smo imali na kraju 2014. Ponovo osoba koja ukucava te iznose zaboravlja da ukuca jednu od tih cifara, pa umjesto 317 hiljada dobijamo iznos umanjen za 158 hiljada eura. Sve to je već ispravljeno”, precizirao je Mrdak.

On je naveo i da su to ključne stvari zbog kojih se DRI opredijelila da je potrebno da preduzeću da negativan nalaz u odnosu na finansijsku ispravnost.

Šehović je naveo da je DRI ostavila rok od pola godine, koji ističe kraje aprila, do kada Nacionalni parkovi treba da dostave izvještaj o tim realizovanim preporukama.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović, pitao je da li su u preduzeću preduzimali radnje zbog nedostajuće dokumentacije za određeni iznos isplata, kao i da li to znači da su ta sredstva 'isparila' ili da su ukradena.

Mrdak je rekao da su dobili dodatnu dokumentaciju, čije je vještačenje u toku.

“Želimo da uradimo još jednu kontrolu i da preko sudskog vještaka utvrdimo vjerodostojnost. U suprotnom, brzo će se pokrenuti procesi ispitivanja odgovornosti”, kazao je Mrdak.

Damjanović je pitao koji su razlozi za to što se Nacionalni parkovi još nijesu transformisali u privredno društvo, što je trebalo da se uradi prema novom Zakonu o nacionalnim parkovima, do decembra 2014. godine.

Gvozdenović je odgovorio da je proces transformacije u intenzivnom toku, pri čemu se pripremaju svi dokumenti.

“Ključna stvar su bili petogodišnji planovi razvoja i održavanja. Očekuje se da se do kraja godine taj proces i završi”, rekao je Gvozdenović.

On je naveo i da se realizovalo 35 preporuka DRI, 11 je u procesu, a sedam još nije realizovano.

Mrdak je rekao da parkove očekuje potpuna centralizacija sistema čime će biti otklonjena velika većina grešaka.

Damjanović smatra da je jedan od ključnih problema finansijske prirode.

“Preduzeće je u 2014. godini ostvarilo gubitak od 451 hiljadu eura. Imajući u vidu da Vlada godišnje opredjeljuje subvenciju preduzeću od pola miliona eura, bez nje bi ukupan gubitak iznosio milion eura", precizirao je Damjanović.

On smatra da sistem u kome posluje preduzeće i u kome se primjenjuje zakon nije održiv, jer se kroz subvencioniranje preduzeća u nedogled neće doći do održivosti koje treba da ima privredno društvo koje će se formirati shodno zakonu.

Gvozdenović je objasnio da je u odnosu na 2010. godinu, u prošloj godini došlo do skoro 30 odsto većih prihoda.

“Takođe, učešće države je 2010. iznosilo 960 hiljada eura, a prošle 570 hiljada, što znači smanjenje sa 46 odsto na 27,3 odsto. Vidi se taj progres ostvaren u zadnjih nekoliko godina”, ocijenio je Gvozdenović.

Poslanik SNP-a, Srđan Milić, rekao je da monopolska pozicija preduzeća ne dozvoljava neke greške koje se sada pokušavaju dovesti na nivo pogrešnog kucanja.

“Nacionalni parkovi više od 400 dana nijesu reorganizanizovani, a imali smo zakonsku obavezu za to. Radi se o šest samostalnih cjelina i o tome da država nije uspjela da ih stavi pod svoju kontrolu”, dodao je Milić.

On je rekao da je nevjerovatan element da se konstatuje 14 poreskih registar kasa, a pojavljuju se 22 i pitao kako je moguće da postoji osam više kasa nego što je evidentirano.

“Takođe, 14 hiljada eura naplaćeno je po osnovu rješenja o izvršenju, a prilikom revizorske kontorle nijesu pruženi nikakvi dokazi da je neko mogao da vam skine te pare sa računa. Neko skine 14 hiljada EUR i vi nemate nijedan dokument i ne žalite se zbog toga”, rekao je Milić.

On je dodao da je došlo i do 424 hiljade eura poreskih dugovanja.

Mrdak je naveo da pravna služba mora da ima zakonsku osnovu zbog čega su određena sredstva skinuta sa računa, a kada je riječ o registar kasama određen broj nije uopšte korišćen.

“Poreski dug se veže za negativan finansijski rezultat u 2014. godini. Razlozi za to su što NP Lovćen nije naplaćivao ulaznice, a imali smo gubitak od 150 hiljada eura. Počeli smo da plaćamo porez na dodatu vrijednost (PDV) na komercijalne poslove i uradili smo otpis potraživanja prema pravilnicima o računovodstvu”, rekao je Mrdak.

Odbor će, prema riječima Damjanovića, definisati predlog zaključaka koji će uputiti ka plenumu na izjašnjenje.

Izvor: Mina business

Portal Analitika