Društvo

Pljevaljski sud još ne zna simbole

Tabla ispred ulaza u Osnovni sud u Pljevljima na kojoj je istaknut grb Crne Gore koji nije u zvaničnoj upotrebi od 2004. godine je dokaz da predsjednik tog Suda nije upoznat sa ustavnim uređenjem naše države i državnim simbolima u zvaničnoj upotrebi, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).
Pljevaljski sud još ne zna simbole
Portal AnalitikaIzvor

U toj NVO smatraju neshvatljivo je da institucija koja je zadužena da dijeli pravdu, ne poštuje najveći pravni akt naše države – Ustav, na osnovu kojeg se donose ostali zakoni.

“Postavlja se pitanje kako ova institucija može nekome da sudi po zakonu kad ga i sama ne poštuje. Nevjerovatna je činjenica da ni nakon deset godina od obnove nezavisnosti niko od zaposlenih u sudu nije uvidio ovaj propust koji je neshvatljiv kada se radi o ustanovi tog ranga”, navodi se u saopštenju.

Iz CKM-a kažu da taj detalj ne predstavlja novinu u odnosu Ministarsrva pravde prema državnim simbolima, “jer to nije prvi put da se neodgovorno prema njima odnose”.

ckm1“Treba napomenuti da ovo Ministarstvo svim građanima uskraćuje ustavno pravo davanja izjave jotovanom varijantom crnogorskog jezika, kao i da se ispred određenog broja institucija koje su u njegovoj nadležnosti nalaze istaknute zastave koje su izgledom suprotne zakonskim propisima.Naša organizacija se u više navrata  obraćala Ministarstvu u vezi njihovog neodgovornog odnosa prema državnom i crnogorskom identitetu i uvijek smo ostajali bez odgovora. Ovaj propust je pokazatelj da u Pjevljima još nije sazrela svijest o odnosu prema državi i  njenim simbolima”.

U CKM-u smatraju da začuđujuće kako državni namještenici iz tog grada, u ovom slučaju predsjednik Osnovnog suda, ne poštuju zakon, tačnije neodgovorno se odnose prema državnom identitetu.

“Vladi Crne Gore preostaje mnogo rada i edukacije svojih službenika kako oni ne bi pravili slične propuste i na taj način davali negativan primjer građanima. U Pljevljima, Plužinama, Beranama, Andrijevici i Kolašinu postoji potreba permanentnog rada na edukaciji građana o značaju odnosa prema Državi i njenom simbolima.

Svaki građanin Crne Gore ima pravo da se nacioanlno izjašnjava kako želi, ali je u obavezi da poštuje državu i njene simbole, što nažalost, uglavnom nije slučaj”. (Portal RTCG)

Portal Analitika