Društvo

Počinje druga škola nenasilja i tolerancije

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica započeo je drugu školu nenasilja i tolerancije za mlade u Crnoj Gori čiji je cilj da osnaži građanski aktivizam i doprinese promociji mira.
Počinje druga škola nenasilja i tolerancije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Cilj će se, kako je pojašnjeno postići, kroz jačanje svijesti o odgovornosti i snazi mladih da utiču na društvene promjene.

Iz organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja je saopšteno da će mladi kroz tri modula imati priliku da razviju vještine i znanja neophodna za aktivno uključivanje u društvene procese, kao i konstruktivno rješavanje problema u porodičnom, drugarskom, školskom i poslovnom okruženju.

„Program uključuje teme društveno-politički kontekst, nenasilnu komunikaciju, timski rad i donošenje odluka, razumijevanje sukoba, identitete, predrasude i stereotipe, ulogu polova u društvu i nenasilnu akciju“, precizira se u saopštenju.

Dodaje se da će pored predavanja i radionica, učesnici imati prilike da posjete organizacije i institucije koje se bave aktivnim građanstvom i zaštitom ljudskih prava.

Obuka će, kako se pojašnjava, omogućiti mladima da prepoznaju različite oblike sukoba i nasilja u društvu, razumiju i prihvataju različitosti, razviju svijest o ljudskim pravima, kao i vještine komunikacije, saradnje i učestvovanja u društvenim promjenama.

„U fokusu obuke je razumijevanje sukoba kao ne nužno negativne pojave, već kroz prizmu mogućeg rješenja problema i unapređenja odnosa“, kaže seu saopštenju.

Školi, kako su naveli, prisustuje preko 25 studenata i đaka iz Plava, Bijelog Polja, Andrijevice, Berana, Podgorice, Danilovgrada, Cetinja i drugih gradova.

Saopšteno je da se projekat realizuje uz podršku Vlade - Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Portal Analitika