Politika

KONJEVIĆ: Ako bude novog dijaloga zahtjevi će biti oštriji

U slučaju obnavaljanja dijaloga sa vladajućom koalicijom neće biti revidiranja zahtjeva opozicije već će oni vjerovatno biti oštriji, kazao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.
KONJEVIĆ: Ako bude novog dijaloga zahtjevi će biti oštriji
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da, u ovoj fazi, ne očekuje posredovanje EU navodeći da je Unija bila prisutna na pregovorima preko šefa Delegacije EK Mitje Drobniča.

Konjević je gostujući na dnevniku TV Vijesti rekao da je nakon prekida pregovora povjerenje vlasti i opozicije manje nego ranije.

“Nakon iskustva sa jučerašnjeg sastanka, posebno nakon interpretacije tog saastanka u medijima, ti zahtijevi mogu biti strožiji je je očigledno bio pokušaj da se dijalog fingira. Trebala se stvoriti slika kako je opozicija zainteresovana za ministarstka mjesta i DPS je zainteresovan da to da, a zahtijeve koji su suština izbornog procesa su glatko odbili”, kazao je Konjević, prenosi Portal Vijesti.

Na pitanje očekuje li nastavak pregovora, Konjević je rekao da je dijalog u politici uvijek potreban, ali da je za pregovore potrebno povjerenje.

“Ali da biste mogli da imate kvalitetan dijalog potrebno je da  imate povejerenja. Nakon ovoga juče mislim da je taj nivo povjerenja manji nego prije 10 dana”.

Konjević je rekao da zbog izbornog nepovjerenja u Crnoj Gori postoji ozbiljna institucionalna kriza koja bi se mogla odraziti na evropske integracije.

Konjević je kazao da je rano govoriti o mogućnosti bojkota institucija ili izbora, navodeći da SDP Demos i URA treba da razgovaraju kako da odgovore na propast pregovora sa DPS-om.

“Treba da vidimo šta bi to mogao da bude koordinirani odgovor ove ti partije i eventualno Demokrata, na rušenje parlamentarnog dijaloga. Imamo zajdnički cilj a to je da stvorimo uslove za fer i demokratske izbore. Ovdje je saradnja projekta i ciljana. teško je funkcionisati na izborima ukoliko budu organizovani po onome što su primjedbe EK”, kazao je on. 

Konjević je rekao da smjena Ranka Krivokapića sa mjesta šefa parlamenta neće radikalizovati političke prilike, navodeći da je svjestan da nakon glasanja o Vladi DPS sada obezbijeđuje većinu. Ta većina se, kako je kazao, pokazala tokom glasanja o Vladi ali i njegovom razriješenju sa mjesta ministar policije.

“Imamo dosta čudnu situaciju, da se kolege iz Pozitivne ubiše objašnjavajući kako su opozicija a glasaju sve ono što DPS predloži. Krivokapić je tokom parlamentarnog dijaloga rekao da njegovo mjesto šefa parlamena nije nikakav problem ukoliko se prihvate drugi uslovi”, rekao je on.

Konjević je rekao i da je izbor šefa specijalnog policijskog tima jedna od ključnih obaveza u 24. poglavlju, navodeći da bi kašnjenje sa izborom moglo uticati na izvještaj EK za 2016. godinu i moguće aktiviranje klauzule balansa.

Raško Konjević razriješen je sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, nakon što je većina glasala za njegovu smjenu  u Skupštini Crne Gore.

Državna izborna komisija (DIK) konstatovala je poslanički mandat Konjeviću na upražnjeno mjesto SDP-a.

Izvor: Portal Vijesti; foto: cdm.me

Portal Analitika