Društvo

Rad učiteljice zadovoljavajući

Tim nadzornika je u vanrednom nadzoru u Osnovnoj školi Pavle Rovinski, utvrdio da je kvalitet nastave u odeljenju učiteljice čiji je pisan rad objavljan na Fejsbuku, zadovoljavajući i da njen dosadašnji anganžman nije bilo primjedbi.
Rad učiteljice zadovoljavajući
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tim nadzornika Zavoda za školstvo sproveo je venredni nadzor, povodom objava fotografija na Fejsbuk stranici roditelja učenika u vezi sa radom učiteljice u Osnovnoj školi “Pavle Rovinski” na zahtjev Ministarstva prosvjete.

“Rezultati vanrednog nadzora ukazuju da se kvalitet nastave u predmetnom odjeljenju procjenjuje od nivoa zadovoljava do nivoa uglavnom zadovoljava”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Precizira se da je tim nadzornika radi utvrđivanja kvaliteta nastave u trećem razredu te škole, anketirao sve roditelje, razgovarao sa upravom škole, pedagogom, predsjednikom Stručnog aktiva trećeg razreda, nastavnicima koji predaju u odjeljenjima trećega razreda i predstavnicom u Savjetu roditelja odjeljenja koje je bilo predmet nadzora.

Tim je, dodaje se, izvršio i opservaciju časova iz matematike i crnogorskog jezika i književnosti.

U saopštenju Ministarstva prosvjete se navodi da je, prilikom nazdora predmetnog odjeljenja, utvrđeno da se radi o učiteljici koja je tokom dosadašnjeg radnog angažovanja imala dobru komunikaciju sa upravom škole, kolegama, roditeljima učenika, kao i učenicima i da nije bilo usmenih ili pisanih prigovora na njen rad.

“Analizom anonimnih upitnika za roditelje utvrđeno je da dominira pozitivno mišljenje o njenom radu. Nadzornici su utvrdili da su metode i oblici rada koje je učiteljica primjenjivala na posjećenim časovama bili usmjereni ka ostvarivanju ciljeva, posebno na času matematike”, kaže se u saopštenju.

S druge strane, tim nadzornika je, dodaje se, uvidom u sveske učenika utvrdio da učiteljica u svom pisanom izrazu nedosljedno primjenjuje pravopisna, odnosno jezička pravila i ovim povodom dao preporuke.

Iz Ministarstva su ukazali da je obaveza uprave škole koja odlučuje o pravima i obavezama zaposlenog da sprovede preporuke nadzornog tima, posebno u dijelu izrade ličnog plana profesionalnog razvoja i obuka iz oblasti jezičkih kompetencija učiteljice.

“Takođe, očekuje se da će učiteljica u narednom periodu maksimalno angažovati i odgovorno raditi na otklanjanju uočenih nedostataka u cilju unapređenja kvaliteta nastave”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Oni su najavili da će, kao kreator politike obrazovanja, pokrenuti procedure izmjene zakonskih i podzakonskih akata kojima će se precizirati jasni i strogi kriterijumi u postupku zasnivanja radnog odnosa u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i procesi licenciranja i relicenciranja, u cilju unapređenja kontinuiranog profesionalnog razvoja i kompetencija nastavnika, odnosno obrazovnog sistema u cjelini.

Portal Analitika