Politika

Forum žena SDP: Socijalna ugroženost se ne rješava sistemski

Obilježavajući 20. februar Svjetski dan socijalne pravde, Forum žena SDP CG podsjeća da je to dan čiji je cilj borba protiv siromaštva i stvaranje jednakih šansi za sve građane, nezavisno o polu, starosnoj dobi, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.
Forum žena SDP: Socijalna ugroženost se ne rješava sistemski
Portal AnalitikaIzvor

"Odgovornost nam je kao članicama SDP CG, koja u svojim izvornim načelima baštini vrijednosti socijalne pravde kao temelj prosperiteta društva, da ukažemo da socijalna pravda podrazumijeva uvažavanje osnovnih ljudskih prava i da je nedopustivo tolerisati nejednakost impliciranu življenjem na granici siromaštva, već stvoriti ambijent poštenja, ravnopravnosti i solidarnosti. Crna Gora je po Ustavu država socijalne pravde, samim tim izvršna vlast je u obavezi obezbijediti uslove za razvoj socijalno pravednog društva u kojem će svaki pojedinac imati podjednaka prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i  mogućnost ravnopravnog učešća u svim sferama života. Posljednjih dana smo svjedoci kako se socijalna ugroženost pojedinih ranjivih grupa u našem društvu ne riješava sistemski što je obaveza svake ozbiljne države, nego se pribjegava medijskom promovisanju i skupljanju jeftinih poena na račun riješavanja pojedinačnih problema ljudi koji su nedovoljnom brigom države došli na samu ivicu siromaštva i pukog preživljavanja, bilo da su ostali bez hrane, struje ili  krova nad glavom", navedeno je u saopštenju.

Na potrebu sistemskog riješavanja problema, ističu, upravo ukazuju poražavajući statistički podaci iz kojih je evidentno da je Crna Gora daleko od Ustavom deklarisane države socijalne pravde i da je naše društvo duboko podijeljeno između bogatih i siromašnih.

"Tako je stopa siromaštva objavljena za 2013. godinu iznosila  8,6 %, a negativan trend se nastavlja. Banka hrane raspolaže podacima da skoro pola stanovništva Crne Gore živi u zoni siromaštva. Na dan 09. februara 2016. godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje CG nalazi se 41.410 lica, 6.259 više nego u istom periodu prošle godine, što znači da je stopa nezaposlenosti porasla sa 15,15 na 17,85 %. Broj nezaposlenih muškaraca povećan je za 1.456, dok je broj žena porastao za 4.803", precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika