Kultura

Preminula Harper Li, autorka romana "Ubiti pricu rugalicu"

Čuvena američka spisateljica Harper Li, poznata po romanu "Ubiti pticu rugalicu", umrla je danas u 90. godini života.
Preminula Harper Li, autorka romana "Ubiti pricu rugalicu"
Portal AnalitikaIzvor

Rođena je 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami. Živjela je u jednom staračkom domu u Monrovilu, u državi Alabami, jer je bila slijepa, gluva i nepokretna od 2007. godine usljed posljedica šloga.

Roman "Ubiti pticu rugalicu" ovjenčan je Pulicerovom nagradom 1961, a prodat je u 30 miliona primejraka i preveden na više od 40 jezika. Smatra se klasikom američke književnosti, po kojem je 1962. godine snimljen istoimeni kultni film, koji je dobio više Oskara.

Nakon velikog i neočekivanog uspjeha debitantskog djela, Harper Li je odlučila da se povuče iz javnosti.

Predsjedničkom medaljom slobode za doprinos književnosti odlikovana je 2007. godine.

Sama spisateljica dala je odobrenje da se pronađeni rukopis objavi pod imenom "Idi i postavi stražara", kao nastavak njenog prvog romana, iako je ovaj rukopis zapravo bio inspiracija za njeno poznato djelo. Durgi roman, na koji se čekalo više od pola vijeka, objavila je i Nova knjiga iz Podgorice.

"Ubiti pticu rugalicu" prvi put objavljen je 1960. godine, pri čemu postiže veliki uspjeh i već naredne godine (1961.) biva nagrađen Pulicerovom nagradom, a 1962. snimljen je istoimeni film koji je osvojio Oskara. Prateći razvoj događaja dvije decenije kasnije, naša čitalačka publika sada može uživati čitajući Idi postavi stražara.Romane Harper Li "Ubiti pticu rugalicu" i njegov nastavak "Idi, postavi stražara" ekskluzivno u izdanju Nove knjige možete naći u svim Gradskim knjižarama ili poručiti putem sajta www.novaknjiga.com.

Izvor i foto: Blic

Portal Analitika