Region

Republika Srpska bi da opremi policiju specijalnim masažerima za opuštanje

Policija Republike Srpske planira da pojača saradnju sa ruskim sigurnosnim službama i od te zemlje kupi različito naoružanje i opremu uključujući posebne masažere za "opuštanje policajaca", pišu u petak banjalučke "Nezavisne novine", a prenosi i hrvatski "Index".
Republika Srpska bi da opremi policiju specijalnim masažerima za opuštanje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi ovaj hrvatski portal, predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio kako mu je cilj da osigura da svih osam hiljada policajaca, koliko ih ima u tom bosanskohercegovačkom entitetu, bude naoružano "dugim cijevima".

- U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev. Ove godine ćemo zaposliti novih 430 do 500 pripadnika policije - izjavio je Dodik ranije ovog mjeseca, podsjeća "Index".

Policija RS prema trenutnim pravilima može posjedovati najviše 800 komada oružja s dugom cijevima, međutim Dodik tvrdi kako je ta pravila silom nametnula međunarodna zajednica kako bi spriječila da RS ima efikasnu policijsku strukturu.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je, piše "Index", kako se sada intenzivno radi na sprovođenju protokola o saradnji s ruskim Državnim ministarstvom bezbjednosti potpisanim prošle godine.

Protokol se odnosi prije svega na razmjenu informacija u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom, ali i na opremanje, kao i obuku pod nadzorom ruskih instruktora.

IZ MUP RS su potvrdili, piše hrvatski portal, kako su se kod ruskih partnera naročito zanimali za nabavu vodenih topova i posebnih vozila namijenjenih razbijanju demostracija, što takođe planiraju da kupe.

Međutim, na njihovoj "šoping listi" našli su se i neobični izumi kojima ruska država pokušava da pojača efikasnost svojih policajaca.

Lukaču i njegovim suradnicima iz policije RS tokom posjete Moskvi tako je pokazana i "posebno opremljena soba za psihološku regulaciju s foteljama za masažu policajaca".

Ruski domaćini uz to su im ponudili da probaju "posebni koktel s kiseonikom" opisan kao važan sastojak te regulacije.

"I to je", kazao je Lukač," zanimljiva stvar za policiju RS".

Tako bi se i ovi izumi mogli uskoro naći u Banja Luci, jer su u MUP RS su ocijenili kako su sadržaji što ih nudi "ruska soba" važni za što bolje obavljanje policijskog posla.

Lučak je ipak istaknuo kako ga je najviše zanimala kupovina ruskih kalašnjikova s obzirom na njihovu pouzdanost.

Izvor: Index, Nezavisne novine

Portal Analitika