Politika

Počeo parlamentarni dijalog: Đukanović ponudio rješenja za sporne zahtjeve opozicije

Deseti sastanak Parlamentarnog dijaloga o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore, počeo je u Skupštini Crne Gore oko 12.20 h. Prema nezvaničnim saznanjima Portala Analitike, premijer Milo Đukanović nije prihvatio zahtjeve opozicije za kontrolu Javnog servisa, Agencije za nacionalnu bezbjednost, kontrolu lokalnih samouprava i zahtjev u vezi državnih preduzeća, obrazloživši to da to nema uporište u zakonima. On je dodao da o ANB "može još da se priča". Očekuje se da premijer predloži kompromisna rješenja za sporne zahtjeve opozicije...Đukanović je oko 15h ponudio rješenja za sporne zahtjeve opozicije.
Počeo parlamentarni dijalog: Đukanović ponudio rješenja za sporne zahtjeve opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, uoči prvog sastanka, kazao je da je sporan ulazak opozicje u državna preduzeća.

-Ne može se niko zapošljavati u razne državne institucije pa, čak, ni na osnovu "pravnog akta", jer bi takav pravni akt "ipso facto" bio suprotan Ustavu, pa taman da se donese u formi zakona, kazao je profesor Blagota Mitrić za Portal Analitika, komentarišući mogući ulazak opozicije u državne institucije i javnu upravu.

Sastanku prisustvuje premijer, Milo Đukanović, predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, kao i šef Delegacije EU, Mitja Drobnič. Na dijalog su stigli lideri SNP-a, DEMOS-a, URE, Pozitivne Crne Gore, Srđan Milić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević, Darko Pajović kao i potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević.

Bošnjačku stranku predstavlja njen lider, Rafet Husović, a Socijaldemokrate, Ivan Brajović. Na sastanku su i lideri Force i Liberalne partije, Nazif Cungu i Andrija Popović.

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić kazao je u utorak da je Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore spreman u načelu i najavio da će konačna odluka biti donesena u petak.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

On je kazao da su neke stvari dodali i precizirali, ali je, kako je objasnio, ostao određeni broj pitanja oko kojih se nijesu mogli dogovoriti.

Krivokapić je precizirao da će ta sporna pitanja biti predmet odluke Parlamentarnog dijaloga u punom sastavu koji će biti održan sjutra, sa namjerom da se, prema tim stvarima u konačnom odrede.

“Sporazum je spreman u načelu, sa spornim stvarima koje će biti obilježene, i politički subjekti će imati priliku da u ova dva dana obave konsultacije”, rekao je Krivokapić.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

On je dodao da nije nemoguće da se nešto promijeni tog dana. (FOTO: Portal RTCG)

Portal Analitika