Društvo

EBU PORUČILA: Niko da se ne miješa u uređivanje RTCG

Institucionalna i uređivačka nezavisnost Javnog servisa ključna je, i niko sa strane ne smije da utiče na uređivačku politiku, poruka je generalne direktorke Evropske radio-dufiznije unije (EBU), Ingrid Deltenre.
EBU PORUČILA: Niko da se ne miješa u uređivanje RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Ona je to ocijenila povodom političkog zahtjeva SDP-a, DEMOS-a i Građanskog pokreta URA da smijene uredništvo Televizije Crne Gore, na čelu sa direktoricom Radojkom Rutović.

"To su ključni parametri da bi Javni servis mogao da ostvari svoju ulogu u društvu. Nezavisnost od političkih, komercijalnih i drugih uticaja je neophodna kako bi se obezbijedilo da se o relevantnim pitanjima i temama diskutuje na uravnotežen, otvoren i profesionalan način", kaže se u pismu Ingrid Deltenre, dostavljenom RTCG-u.

Javni servisi su se, kako se navodi, oduvijek suočavali sa izazovima kada je riječ o odbrani uredničke nezavisnosti i to je konstantna borba, koja se mora voditi profesionalno i uporno.

"Imenovanje kadrova u Javnom servisu je interna stvar menadžmenta i niko sa strane ne bi trebalo da utiče na taj proces, a to podrazumijeva i EBU. Članice EBU-a su 2012. usvojile šest ključnih vrijednosti javnih servisa, među kojima je i nezavisnost, a što je navedeno i u preporukama Savjeta Evrope i drugim međunarodnim dokumentima", podsjecaju iz Evropskog udruženja javnih servisa, čija je članica i Radio Televizija Crne Gore.

Podsjećamo, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić ocijenio je da zadiranje u nezavisnost Javnog servisa nije praksa slobodne i demokratske Evrope.

rtcg.me

Portal Analitika