Društvo

Poslanici zarađuju četiri puta više od ljekara

Sindikat doktora medicine Crne Gore nije upoznat sa sadržajem granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo koji je u izradi. Međutim, kako navode u saopštenju, iz izlaganja ministara finansija i rada, zaključili su da će zarade doktorima medicine biti uvećane pet odsto. Iz Sindikata poručuju i da poslanici zarađuju tri do četiri puta više od ljekara
Poslanici zarađuju četiri puta više od ljekara
Portal AnalitikaIzvor

"To znači da će doktoru medicine-specijalizantu plata biti uvećana za 19,5 eura, specijalisti za 22,5 eura, a subspecijalisti 32,5 eura. Pretvoreno u koeficijente ovo znači da će koeficijent doktora medicine-specijalizanta sa 6.53 “skočiti” na 6.85, specijalisti sa 8.2 na 8.61, a subspecijalisti sa 8.8 na 9.24, odnosno da je za nas predviđeno uvećanje koeficijenata od 0.32 do 0.44. Ovo je za naš sindikat, koji broji više od polovine doktora medicine u Crnoj Gori, apsolutno neprihvatljivo i krajnje smo uvrijeđeni tretmanom koji dobijamo od resornih ministarstava", poručuju iz Sindikata. 

Podsjećaju na izjave ministarke rada Zorice Kovačević, koja je saopštila da izabrani ljekar za odrasle zarađuje 755 eura, izabrani pedijatar 886 eura, specijalsita 928 eura i subspecijalista 1.200 eura.

“Mi vjerujemo našoj ministarki i stoga ćemo u narednim danima imati pojačane aktivnosti ka njenom ministarstvu, jer smo bili u očiglednoj zabludi u vezi sa visinom naših primanja. Stoga ćemo, ka nadležnim inspekcijama, podnijeti više stotina prijava sa platnim listama naših članova u kojima ćemo zahtijevati da se utvrde nepravilnosti pri obračunu njihovih zarada i usklade sa ciframa koje su naveli iz ministarstva”, poručuju iz Sindikata.

Navode i da ministri i poslanici primaju tri do četiri puta veću zaradu od doktora medicine.

“Na kraju, zamislite državu sa najgorim zdravstvom u Evropi (prema potrošačkom zdravstvenom indeksu), u kojoj ljekari nemaju pravo na štrajk, dopunski rad, niti pravo na pregovaranje o kolektivnim ugovorima za djelatnost koje su nosioci, državu u kojoj ministri i poslanici primaju tri do četiri puta veću zaradu od doktora medicine. Ta država zove se Crna Gora”, poručuje iz Sindikata doktora medicine. (Portal RTCG)

Portal Analitika