Društvo

RAKOČEVIĆ: Nove tehnike regrutovanja terorista teško se identifikuju

Kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević kazao je za Portal Analitika da nove metode i tehnike regrutovanja lica za terorističke aktivnosti, posebno u dijelu prikrivenih načina djelovanja, značajno otežavaju identifikaciju.
RAKOČEVIĆ: Nove tehnike regrutovanja terorista teško se identifikuju
Portal AnalitikaIzvor

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) Miroljub Jevtić kazao je u ponedeljak da je “određeni broj imama iz plavske opštine postavio osnove za širenje ideja na kojima se zasniva djelovalje terorističke organizacije Islamska država (ISIL)”. Iz Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori to su ubrzo negirali.

Rakočević ističe da "želi da vjeruje u ono sto saopštava Mešihat Islamske zajednice u našoj zemlji", koja je, kako navodi, makar do sada zavrijedila maksimalni respekt kada je ova problematika u pitanja.

"Ipak sam  svjestan realne opasnosti od mogućeg regrutovanja boraca za strana ratišta i sa naše teritorije. Moram istaći da bilo koje ekstremističke aktivnosti ne smijemo povezivati ni sa jednom vjeroispoviješću, etničkom grupom ili slično. S druge strane, nove metode i tehnike regrutovanja lica za terorističke aktivnosti, posebno u dijelu prikrivenih načina djelovanja, značajno otežavaju njihovu identifikaciju. Zbog toga nijedna država ne može biti imuna od ovih oblika inkriminisanih aktivnosti", kazao je Rakočević.vr18

U prilog činjenici da na teritoriji Crne Gore postoji neka vrsta regrutacije za strana ratišta, prije svih ona u Siriji, govori i to što je Plavljanin Ernad Huseinović (18) poginuo 20. januara na ratištu u Siriji. Prije toga su još četiri državljanina Crne Gore poginula u toj državi.

Govoreći o stradanjima državljana Crne Gore na ratištima u Siriji, Rakočević ističe da to ozbiljno mora zabrinuti ne samo oficijelne strukture nego i svakog građanina.

"Odgovor države mora biti takav da spriječi stvaranje uslova koji pogoduju ovim aktivnostima. Svaki pokušaj ekstremizma i radikalizacije nadležni organi moraju u korijenu sasjeći. Posebno je važno proaktivno djelovanje države u smislu sprječavanja zloupotrebe novih tehnologija  za podsticanje terorističkih aktivnosti. Mislim da je potrebno pojačati operativni i obavještajni rad na terenu u cilju smanjenja i neutralisanja djelatnosti ekstremista", istakao je Rakočević.

 

B.K.

 

Portal Analitika