Društvo

Vojvodić odbacio novi plan opozicije za kontrolu državne televizije

Prijedlog opozicije da u sporazum o uspostavljanju uslova za fer i slobodne izbore bude uvršten javni apel uređivačkom timu Radio-Televizije Crne Gore da podnesu ostavke, prihvatljiviji je od prethodne formulacije kojom je ultimativno traženo da Vlada smijeni uređivačku strukturu te medijske kuće, ocijenio je za Pobjedu izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.
Vojvodić odbacio novi plan opozicije za kontrolu državne televizije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Formulacija apelovati na nekoga da podnese ostavku opet se kreće u okvirima realnosti i poštovanja zakona. Više to nije ultimativan zahtjev da oni moraju da budu smijenjeni ili podnesu ostavke - kratko je prokomentarisao Vujović.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić, s druge strane, poručuje da zadiranje u nezavisnost Javnog servisa nije praksa slobodne i demokratske Evrope.

- Nije ovaj Javni servis izuzetak ni ovog regiona, ni Evrope, pa i Amerike. I u Americi pola populacije voli FOX, pola ne. To je svuda u svijetu prosto tako. Imate ljude koji podržavaju i one koji ne podržavaju javni servis. Ako je neko opozicija onda ne podržava, ako je na vlasti podržava. Ima i ljudi iz vlasti koji su nezadovoljni. Nikada i nigdje javni servis nije našao mjeru da bude dopadljiv bilo kojoj političkoj opciji. Ja ne mogu da podržim taj način razmišljanja političkih partija. Ako je Javni servis dio dogovora političkih partija, onda ne treba da se zove Javni servis. Neka ga onda krste drugačije. Neka se zove Javni servis centralnog komiteta političkih partija - kazao je Vojvodić.

On objašnjava da je Savjet RTCG isključivo nadležan za rad Javnog servisa, te da generalnog direktora bira Savjet, nakon čega generalni direktor formira uređivački tim.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika