Politika

Opoziciji pomoćnička mjesta u resoru zdravlja i prosvjete

Predstavnici Socijaldemokratske partije, Građanskog pokreta URA, Demosa i Socijalističke narodne partije proširili su, na sastanku u utorak sa predstavnicima DPS-a, spisak zahtjeva u nacrtu sporazuma o slobodnim i fer izborima, saznaje Pobjeda.
Opoziciji pomoćnička mjesta u resoru zdravlja i prosvjete
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović je ranije opoziciji ponudio četiri resora u Vladi kao i jedno potpredsjedničko mjesto. Prema saznanjima našeg lista, na inicijativu predstavnika SNP-a opozicija je zatražila još dva pomoćnička mjesta u ministarstvima zdravlja i prosvjete, što je načelno prihvaćeno od DPS-a, pa je ta formulacija uvrštena u nacrt sporazuma o kome će se lideri partija izjasniti u petak.

DPS je takođe prihvatio da opozicija uđe u upravne odbore javnih preduzeća u kojima država ima vlasništvo, ali pod uslovom da se ne blokira rad tih kompanija. Time bi opozicija dobila mjesta u upravnim odborima Investiciono-razvojnog fonda, Fonda PIO, Agencije za elektronske medije, centara za socijalni rad…

Kako je Pobjeda ranije pisala, sporne tačke u nacrtu sporazuma ostale su - urednička struktura Javnog servisa i funkcija predsjednika Skupštine. Demos, URA i SDP od ranije smatraju, što su precizno naznačili u platformi, da funkcija predsjednika parlamenta i dalje treba da pripadne Krivokapiću bez obzira na to što u Skupštini više nema parlamentarnu većinu. S druge strane, u DPS-u od početka pregovora su na stanovištu da se pozicija Krivokapića ne može vezivati sa uslovima za pripremu slobodnih i fer izbora i da je riječ o političkom pitanju koje nema suštinske veze sa izbornim procesom.

Kada je u pitanju Javni servis, opozicija i dalje insistira da u sporazum uđe javni apel uređivačkom timu RTCG da podnese ostavke, što je neprihvatljivo za predstavnike vlasti, jer zadire u uređivačku politiku RTCG i kosi se sa zakonskim osnovama funkcionisanja Javnog servisa. Za predstavnike vlasti prihvatljiva je formulacija o pozivu na poštovanje profesionalnih standarda i, na tragu prijedloga Pozitivne Crne Gore, formiranje posebnog radnog tijela koje bi se bavilo izvještavanjem Javnog servisa i svih medija o izbornim aktivnostima.

(Pobjeda)

Portal Analitika