Politika

Žugić: Povećanje plata u javnom sektoru nije predizborna aktivnost

Poslanici su danas u parlamentu raspravljali o Predlogu zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a ministar fianansija Radoje Žugić negirao je da se taj akt donosi zbog predstojećih parlamentarnih izbora.
Žugić: Povećanje plata u javnom sektoru nije predizborna aktivnost
Portal AnalitikaIzvor

„Da li je ovaj zakon predizborna aktivnost? Ja mislim da nije. Ovaj zakon se radi od 2013. godine“, kazao je Žugić u Skupštini, odgovarajući na opozicione primjedbe.

On je rekao da niko iz Vlade nije među 100 ljudi s najvećim zaradama, naglašavajući da zakon ne predviđa samo povećanja, nego i smanjenja zarada.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da je Predlogom predviđeno da se obračunska vrijednost koeficijenta sada uređuje na jedinstven način od strane Vlade, na predlog Ministarstva finansija, a nakon razgovora sa predstavnicima sindikata, prenosi portal RTCG.

Socijalistička narodna partija, kako je kazao Aleksandar Damjanović, neće podržati Predlog zakona.

On smatra da o tom zakonu treba da se „pobrinu“ nova Vlada i novi parlamentarni saziv.

„Neprimjereno je da se par mjeseci uoči izbora donosi zakon koji učvršćuje političku volju špica ili vrha administracije vezanu za izbore koji slijede. Ovaj zakon može da ima smisla ako se donese konsenzusom i to ako se donese nakon izbora“, kazao je Damjanović.

Poslanik URA Dritan Abazović smatra da je to jedan od „kampanjskih“ izbornih zakona.

Abazović poruluje da poslanici, iako bi im po tom zakonu bila povećana plata, to nijesu zaslužili svojim efektivnim radom.

I u Socijaldemokratskoj partiji su, kako je kazao poslanik te stranke Rifat Rastoder, protiv Predloga zakona, a iz Pozitivne je poručeno da je poštenije ovako regulisati primanja javnih funkcionera.

Poslanik Goran Tuponja je to obrazložio činjenicom da su pojedini formalno primali od 500 do 600 EUR a stvarno, kroz nadoknade za rad u raznim radnim tijelima, mnogo više.

MINA

Portal Analitika