Društvo

Dvojne master diplome sa Univerzitetom Fransoa Rable u Turu

Univerzitet Crne Gore i Univerzitet „Fransoa Rable“ u Turu u Francuskoj potpisali su Konvenciju o uspostavljanju dvojnih diploma na master studijama iz književnosti. Uspostavljanje zajedničkih diploma nastavak je uspješne petnaestogodišnje saradnje dvaju univerziteta u domenu usavršavanja profesora i istraživačkog rada.
Dvojne master diplome sa Univerzitetom Fransoa Rable u Turu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Profesori Univerziteta „Fransoa Rable“, predvođeni profesorom Žan Žak Taten-Gurijeom, dali su ključni doprinos u osnivanju Studijskog programa za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i u formiranju nastavnog kadra. Univerzitet Crne Gore uručio je ranije počasni doktorat profesoru Taten-Gurijeu zbog zalaganja i truda na razvoju ovog Studijskog programa“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Cilj Konvencije, koja će važiti tri godine, je da definiše uslove i modalitete organizacije zajedničkih studija, a tim dokumentom prevashodno je predviđena mobilnost crnogorskih studenata.

Prema Konvenciji, naši studenti prvu godinu mastera iz Francuskog jezika i književnosti pohađaju na Univerzitetu Crne Gore, a drugu na Univerzitetu „Fransoa Rable“ u Turu. Izradu magistarskog rada nadgleda po jedan mentor s oba univerziteta.

Studentima koji uspješno završe studije dodjeljuje se dvojna diploma - Diploma magistarskih studija iz Književnosti, umjetnosti i klasične filologije, smjer Književnost, Univerzitet Fransoa Rable u Turu, odnosno diploma magistarskih studija za Francuski jezik i književnost, smjer Nauka o književnosti, Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore.        

Portal Analitika