Zanimljivosti

Evo kako da pobijedite u svakoj raspravi

Iako je teško povjerovati, najveću pobjedu u raspravi nećete postići tako što ćete sagovornika ubijediti da ste u pravu. To samo može da pogorša situaciju. Kako tvrdi psihološkinja sa Harvarda, Ejmi Kadi, najbolja stvar koju možete da uradite kada su svi argumenti na vašoj strani, jeste da pažljivo slušate.
Evo kako da pobijedite u svakoj raspravi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kadi je autorka knjige "Prisustvo: Dovesti ogoljenog sebe do najvećeg izazova", u kojoj se bavi temom kako naše ponašanje može da utiče na misli i emocije.

U knjizi ona potencira na tome da, kada se osjećamo izuzetno moćnim i jakim, to vrlo lako možemo da prenesemo na druge, bilo da učinimo da se takođe osjećaju moćno ili da ih potpuno uništimo ubijajući im samopouzdanje.

Autorku knjige, priznaje, najviše zanimaju lični odnosi, najčešće među životnim partnerima.

- Nebitno zbog koje situacije ste uletjeli u konflikt sa nekim, uvijek bi prvo trebalo da budete dovoljno fokusirani i da poslušate šta taj neko ima da vam saopšti. Na taj način i dalje držite stvari u svojim rukama, ali dozvoljavate sagovorniku da se osjeti sigurno i shvaćeno. Slušajući druge dozvoljavate im da postanu ravnopravni učesnici u razgovoru - kaže Kadi.

Ako sagovornik padne u vatru, najbolje je odstupiti u prvom trenutku, jer ne želite da ishitreno odreagujete. To sigurno neće riješiti vaš problem, smatra ona.

- Čak iako u tom trenutku posjedujete argumente koji su na vašoj strani, treba sačekati da se strasti smire. Do najboljih rješenja konfliktnih situacija možemo doći samo ako zastanemo na trenutak i dozvolimo sagovorniku da se izrazi, a ne pokušavajući da ga zdrobimo - objašnjava Ejmi Kadi.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika