Zanimljivosti

Upoznajte svoju bebu

Bebe posmatramo kao bespomoćna, krhka i nježna stvorenja. One to, zaista i jesu.
Upoznajte svoju bebu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, veoma brzo po rođenju, na iznenadnu buku ili jarko svijetlo, beba reaguje plačem, trzanjem, ili zabacivanjem ruku i nogu. Ako na njeno lice stavimo maramicu, ona će uspjeti da je skloni mlatarajući glavom i rukama. Pokušavaće da napravi korake ako je držite uspravno, ili pokrete slične pokretima plivanja ako je držite polegnutu u vodi. Sve nam ovo govori da su njeni instinkti veoma jaki i usmjereni na samoodržanje.

Sa druge strane, ne razvijaju se sve bebe istim tempom. Individualne razlike su velike. Ipak, sve bebe prolaze kroz iste faze, a kojim tempom će se razvijati vaša beba zavisi od genetskih predispozicija, vašeg ophođenja i uticaja sredine, tj. koliko je njeno osnovno okruženje stimulativno i sadržajno. Takođe, bez obzira na velike individualne razlike, prva godina života je veoma značajna jer se razvoj dešava ubrzano i utiče na tempo razvoja ubuduće.

Uloga roditelja

Roditelji prvi uspostavljaju odnose bliskosti sa svojom bebom, stalnim odgovaranjem na njene potrebe, i to ne samo potrebe za hranjenjem, presvlačenjem, već i za maženjem, dodirima… Postepeno, beba na ove stimulanse počinje da odgovara time što kada vidi svoje roditelje ona se smiješi i gleda ih u oči. Ovi prvi znaci povjerenja govore da beba zna šta od roditelja može očekivati i da ima osjećanje da joj se ne može desiti nešto loše. Istovremeno, shvata da na svoje roditelje može uticati. Kada pruži ruke, ili se nasmješi svojoj mami, mama će joj uzvratiti osmjehom. Uskoro, dijete postaje svjesno svoje moći ne samo nad roditeljima, već i nad drugim osobama (nad drugom djecom: gura drugo dijete i ono počinje da plače), i nad stvarima (kada na određeni način dodirne igračku, ona počinje da treperi ili, kada baci igračku, ona uvijek pada na pod).

Faktori koji utiču na brzinu usvajanja novih aktivnosti su djetetovo okruženje, nasljedne sklonosti, koliko se sa djetetom provodi vremena i aktivno radi… Vaš stav, vrijeme i aktivnosti koje upražnjavate sa bebom od ključne su važnosti za brzinu i razvoj mnogih veština, kao što su govor, kreativnost, motorički razvoj.

Igra

Počnite da se igrate sa svojom bebom što ranije. Kada je u uzrastu od godinu dana za žmurke je dovoljna jedna marama ili list papira iza kojih ćete se vi ili dijete naizmenično sakrivati. U ovom uzrastu dijete vjeruje da ako ono ne vidi vas, ni vi ne vidite njega.

Igračke

Ponudite igračke koje podstiču dječji razvoj. Visuljci iznad kreveta, mekane igračke jarkih boja, plastične ili gumene životinjice, zvečke… kao i sve ono što proizvodi zvuk ili muziku. Pronađite igračke koje se zatvaraju, otvaraju, omogućuju stavljanje, dosipanje, presipanje iz jedne u drugu,,,

Okruženje

Bebe od samog početka prate ono što se događa oko njih. U prvim danima života najbolje vide crno bijele kontraste i jake boje, ali već nakon 4-5 dana razanaju lica na udaljenosti od 20-25 cm. Zato, svaki put kada bebi pričate, pravite grimase, mazite… to ima uticaja na njen razvoj.Ukoliko je bebino okruženje stimulativnije, utoliko više će biti motivisana da istražuje i eksperimentiše. Naime, djeca koja mogu slobodno da istražuju, hvataju, ispituju predmete po kući imaju veću motivaciju za razvoj od one djece koja sve vrijeme provode u kolicima. Stav, vrijeme i aktivnosti koje odrasli (mama ili bebisiterka ili neka druga osoba iz bebinog najbližeg okruženja) upražnjavaju sa njom su od ključne važnosti za brzinu i razvoj mnogih vještina, kao što su govor, kreativnost, motorički razvoj.

Ljubav

Brojna istraživanja dokazuju da djeca koja nisu mažena, grljena i kojoj nije pokazivana ljubav u najranijem djetinjstvu – sporije napreduju. Ponekad se ovaj nedostatak odražava na njihov cjelokupni kasniji razvoj, pa i kao odrasle osobe mogu biti nesigurne, bez izraženog integriteta, slabijih socijalnih vještina. Potrebe jedne bebe nisu svedene na to da bude sita, napojena, suvih pelena, već i da se osjeća voljeno, maženo, sigurno. Važno je da što više razgovarate sa njom, da joj tepate i mazite je. Mnogim mamama se čini besmislenim da bilo šta govore svojoj bebi, jer su sigurne da ih ona uopšte ne razumije. Međutim, već i u kasnijim mjesecima trudnoće beba u stomaku jasno razaznaje glasove koje čuje. Na ovaj način, kontakt i komunikacija mame i bebe počinje mnogo ranije nego što se dijete rodi.

Izvor: Mamaibeba.rs

Portal Analitika