Društvo

HRAPOVIĆ: Još utvrđujemo visinu duga Fonda zdravstva

Direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapović, gostujući u emisiji Živa istina, nije mogao precizno da odgovori na pitanje koliko Fond duguje na današnji dan.
HRAPOVIĆ: Još utvrđujemo visinu duga Fonda zdravstva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Fond zdravstva upravo prikuplja podatke iz zdravstvenih ustanova o neizmirenim obavezama iz prethodnog perioda, tako da ćemo narednih dana imati precizne informacije. To nije dug Fonda zdravstva nego dug zdravstvenog sistema, prije svega, dug zdravstvenih ustanova u kojima se obaveze i realizuju i u kojima nastaje taj dug zbog pružanja usluga našim pacijentima koje Fond, u konačnom plaća", kazao je Hrapović.

On je dodao da Ministarstvo finansija svake godine u prosjeku 12 miliona eura manje opredjeljuje za stabilno funkcionisanje zdravstvenog sistema nego što su realne potrebe.

"Fond zdravstva i ja na njegovom čelu će učiniti sve da zdravstveni sistem funkcioniše stabilno i dosljedno, kao i prethodnih godina", istakao je Hrapović.

Cijene pojedinih lijekova koji su van liste su i po devet puta skuplje kod nas nego u Srbiji. Hrapović je kazao da je uzrok tome to što se u Srbiji ljekovi nabavljaju po metodu maksimalnih i referentnih cijena.

To se postiže tako što se uzmimaju cijene ljekova iz referentnih zemalja nakon čega bi Fond odredio maksimalnu cijenu koju bi isplaćivao dobavljačima u Crnoj Gori. Taj projekat nije zaživio iz, kako tvrdi, njemu nepoznatih razloga. U međuvremenu se radi nova lista lijekova.

"Listu ljekova bi, po mom mišljenju, trebalo da radi onaj ko plaća lijekove a to je Fond zdravstva. Nažalost, to kod nas radi Ministarstvo zdravlja i, koliko imam informaciju, novu listu lijekova u Crnoj Gori rade konsultanti iz Srbije koji su, takođe po mojim informacijama radili reformu farmaceutskog sektora a koja se nije pokazala uspješnom", navodi Hrapović i kaže da je dodatni problem u tome što je Srbija mnogoljudnija zemlja od nas, pa je taj princip još manje primjenjiv, jer su cijene manje ukoliko se kupuje više proizvoda.

Fond je nedavno raskinuo ugovore sa više od 100 privatnih apoteka, Hrapović tvrdi da je on potpisao raskide ugovora ali da nije bio za tu opciju.

"Moje je bilo, kao direktora Zdravstva da pripremim jednu detaljnu informaciju o sprovođenju ugovora i sa Montefarnovim apotekama i sa privatnim apotekama i to je bio predmet rasprave na upravnom odboru Fonda zdravstva. Međutim, predstavnici Ministarstva zdravlja su bili isključivi da Fond treba da raskine ugovor samo sa privatnim apotekama", zaključio je Hrapović.

Živa istina

Antena M

Portal Analitika