Društvo

HERCEG NOVI: Dnevni centar seli u Dječiji dom u Bijeloj

Opština Herceg Novi će kao zakupac najvjerovatnije raskinuti Ugovor o zakupu bivše zadužbine Nikole Ukropine sa Dječijim vrtićem "Naša radost", u kojoj su trenutno prostorije Dnevnog centra koje koriste djeca sa smetnjama u razvoju, potvrđeno je Radiju Jadran iz lokalne samouprave.
HERCEG NOVI: Dnevni centar seli u Dječiji dom u Bijeloj
Portal AnalitikaIzvor

Zbog ranije odluke ministarke rada i socijalnog staranja, Zorice Kovačević da sva djeca sa smetnjama u razvoju budu preseljena u prostorije koje se trenutno adaptiraju u Dječijem domu u Bijeloj, ovaj objekat biće "vraćen" vrtiću, kojem su neophodni dodatni kapaciteti, kazali su nam u lokalnoj upravi.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, vrtić ima potrebu za proširenjem prihvatnih kapaciteta za djecu, tako da će uprava te javne ustanove, nakon raskida ugovora o zakupu sa Opštinom, o budućoj namjeni ovog objekta odlučiti u skladu sa svojim potrebama i zahtjevima - navode iz Opštine.

Hercegnovski radio posjeća da im je zamjenica direktora u Dječijem domu, Slavica Ilić ranije kazala da su u okviru plana reorganizacije doma, koji se sprovodi u saradnji sa resornim ministarstvom, već počele aktivnosti na pripremi jednog dijela prostorija u kojima će biti smještena djeca sa smetnjama u razvoju, odnosno korisnici Dnevnog centra.

- Kada je riječ o preseljenju djece iz Dnevnog centra u Dom "Mladost" u Bijeloj, neophodno je stvoriti sve proceduralne i tehničke uslove, kako bi se briga o djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju nastavila u kontinuitetu - navode iz lokalne samouprave.

Dalje podsjećaju kako je na sastanku sa ministarkom Kovačević dogovoreno da će "nadležne državne i lokalne institucije uložiti maksimum kako bi omogućile kvalitetnu brigu o štićenicima Dnevnog centra".

- Sve aktivnosti Opštine Herceg Novi vezano za stvaranje optimalnih uslova za brigu o štićenicima iz ove ili drugih kategorija djece, biće realizovane u koordinaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, o čemu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti -zaključuju u lokalnoj samoupravi.

Radio Jadran dalje navodi kako ovakve odluke upućuju na zaključak da se neće graditi Dnevni centar u Sutorini, za što su se dugo zalagali i prikupljali sredstva za projekat.

- Lokacija u Sutorini nema infrastrukturu i to je veliki iznos sredstava koji treba uložiti za gradnju novog centra. Bili smo prinuđeni izvještajem EK i UNICEF-a da uradimo plan transformacije Dječjeg doma u Bijeloj. Vlada je dala saglasnost da u jednom dijelu doma napravi Dnevni centar. Sve aktivnosti smo doveli do kraja, obezbijedili smo agregat i narednih dana ćemo ozvaničiti rad Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Domu u Bijeloj. Time smanjujemo troškove, a imamo u domu i radnu snagu - rekla je Kovačević tim povodom i podsjetila da u je u Domu oko 100 djece, od kojih je više od 50 sa određenim smetnajma u razvoju.

Izvor: Radio Jadran

Portal Analitika