Abiznis

Dugovi opština: Samo Podgorica i Petnjica bez neizmirenih obaveza

Ukupne neizmirene obaveze crnogorskih opština, krajem septembra prošle godine, iznosile su 102,84 miliona eura. Ako se tome doda reprogramirani dug od oko 89 miliona eura, dolazi se do zaključka da se lokalne samouprave i dalje nalaze u teškoj finansijskoj situaciji.
Dugovi opština: Samo Podgorica i Petnjica bez neizmirenih obaveza
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija, ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave na 30.09.2015. godine iznosile su 102,84 miliona eura.

U najtežoj situaciji se nalaze opština Budva koja ima 33,75 miliona eura neizmirenih obaveza. U teškoj finansijskoj situaciji su i opštine Cetinje, Ulcinj i Berane koje imaju neizmirenih obaveza 12,9 miliona, 12 odnosno 10,9 miliona eura respektivno.

dugPodgorica, Plužine i Petnjica su jedine opštine koje redovno izmiruju svoje obaveze.  

U Godišnjem izvještaju, Ministarstvo finansija podsjeća da je Vlada februara prošle godine usvojila reprogram duga opština i odobrila reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih sa utvrđenim stanjem na dan 31.12.2014. godine u ukupnom iznosu od 89,07 miliona eura.

„Od ovog iznosa 74,45 miliona eura je reprogramirano na 20 godina počev od 01.07.2015. godine za opštine koje su korisnice sredstava Egalizacionog fonda dok je 14,62 miliona eura koje se odnosi na opštine Bar i Budva, čiji je fiskalni kapacitet viši od prosječnog, reprogramirano na period od 5 godina. Shodno navedenom, Ministarstvo finansija je potpisalo Ugovore o reprogramu poreskog duga sa 14 opština (Bar Berane, Bijelo Polje, Budva, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Rožaje, Ulcinj, Cetinje i Šavnik). Osim toga, Ministarstvo finansija je potpisalo Ugovore o reprogramu poreskog duga sa opštinama Andrijevica i Žabljak. Naime, u februaru i martu tekuće godine Ministarstvu finansija su se obratile pomenute opštine sa zahtjevom za reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u javnim preduzećima čiji su one osnivači a čiji su dug preuzele. Na sjednici od 13. novembra 2015. godine Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o reprogramu poreskog duga opština Andrijevica i Žabljak i odobrila reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih sa utvrđenim stanjem na dan 31.12. 2014. godine u ukupnom iznosu od 1,18 miliona eura na period od 20 godina počev od 01.01.2016. godine“, piše u Izvještaju.

Ministarstvo finansija je, prilikom utvrđivanja plana reprograma, uvažilo predloge Zajednice opština i jedinica lokalne samouprave i utvrdilo niži iznos mjesečnih anuiteta u prvim godinama otplate duga, kako se ne bi ugrozila tekuća likvidnost jedinica lokalne samouprave i normalno funkcionisanje opštinskih organa i javnih službi, posebno imajući u vidu da je Ugovorom predviđena obaveza opština da redovno servisiraju svoje tekuće obaveze odnosno da isplaćuju zarade u bruto iznosu. Ugovorom je, pored reprograma poreskog duga, predviđeno da su opštine koje potpišu ugovor o reprogramu dužne da utvrde dinamiku rješavanja viška zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim službama, ustanovama, privrednim društvima i javnim preduzećima čiji je osnivač opština, u skladu sa Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora. Ugovorom je, takođe, predviđena obaveza opština da prilikom svakog novog zapošljavanja prethodno obezbijede pozitivno mišljenje Ministarstva finansija

Prihodi lokalne samouprave na kraju trećeg kvartala 2015. iznosili su 151,6 miliona eura ili 4,1% BDP-a, i niži su za 7,1 miliona eura u odnosu na plan, dok su za 4,9 miliona eura veći u odnosu na godinu ranije. U okviru prihoda, pozitivno odstupanje u odnosu na 2014. bilježi naplata lokalnih poreza za 5,4 miliona eura, i primici od otplate kredita i sredstva prenijeta iz prethodne godine za 4,3 miliona eura. Rashodi lokalne samouprave na kraju trećeg kvartala 2015. iznosili su 97,2 miliona eura ili 2,7% BDP-a, što je za 1,2 miliona eura niže nego što je to bio slučaj 2014. godine, zbog smanjenja kapitalnog budžeta za 7,0 miliona eura. Suficit lokalne samouprave iznosio je 54,4 miliona eura ili 1,5% BDP-a, dok je otplaćeno 33,5 mil.iona eura obaveza iz prethodnog perioda. Transferi iz centralnog budžeta tokom analiziranog perioda iznosili su 0,8 miliona eura, piše u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika