Društvo

PEROVIĆ: Penzije u januaru veće 1,2 odsto

Penzije će biti uvećane 1,2 odsto, izjavio je za Radio Crne Gore direktor Fonda PIO Dušan Perović i dodao kako to "možda neće biti jedino povećanje".
PEROVIĆ: Penzije u januaru veće 1,2 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je Monstat dostavio podatke o potrošačkim cijenama i prosječnoj zaradi u 2015. godini, izračunat je i procenat rasta penzija.

- Rast potrošačkih cijena u prošloj u odnosu na prethodnu bio je jedan i po odsto, a rast zarada 0,3 procenta. Na osnovu tih parametara, stekli su se uslovi za rast penzija od 1,2 odsto - rekao je Perović.

Za sada je izvjesno da će na januarskom čeku biti obračunatio povećanje od 1,2 odsto, a penzije biti isplaćene u uobičajenom terminu 20. februara.

On je naglasio da to nije jedina odluka Upravnog odbora Fonda PIO. Na današnjoj sjednici, kojoj su prisustvovali i ministri finansija i rada i socijalnog staranja, Radoje Žugić i Zorica Kovačević, te predsjednik Saveza penzionera Branko Vešović, dogovoreno je da se uradi dodatna analiza i informacija već narednih dana uputi Vladi na razmatranje.

- Treba tražiti rješenja kako bi se izašlo u susret većem broju penzonera koji imaju primanja ispod granice siromaštva, odnosno naći model kako da se izvrše određene korekcije. Zato je dogovoreno da predstavnici Fonda i oba ministarstva urade dodatne analize i tu informaciju dostave Vladi kako bi se obezbjedilo dodatno povećanje penzija - rekao je Perović.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika