Politika

KRIVOKAPIĆ: Naknadno ćemo dogovarati samo "lex specialis" za mjesta opozicije u Vladi

Predstavnici političkih partija i Vlade dogovorili su radni naslov dokumenta - "Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore", na danas održanoj novoj rundi razgovora u okviru dijaloga za postizanje političkog sporazuma za organizovanje fer i slobodnih izbora.
KRIVOKAPIĆ: Naknadno ćemo dogovarati samo "lex specialis" za mjesta opozicije u Vladi
Portal AnalitikaIzvor

Parlamentarnom dijalogu prvi put je prisustvovao i lider Socijaldemokrata, Ivan Brajović. U ime SNP-a na sastanku je bio Spasoje Kovačević, a ispred Pozitivne Azra Jasavić. Sastanku su prisustvovali i Duško Marković, Ranko Krivokapić, Rafet Husović, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević.

Dijalogu partija ponovo je prisutvovao i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

- SNP učestvuje u dijalogu, ali neće potpisati politički sporazum jer traži poseban zakon o Vladi što ostalim subjektima sada nije prihvatljivo. Ostali subjekti su u dogovoru, što ne znači da je sporazum postignut do kraja. Svi ovi dani sada su pomaci, ali su konačne odluke na organima i političkim subjektima da ocijene da li je to što je dogovoreno dovoljno da preuzmu odgovornost za formiranje vlade izbornog povjerenja - kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Pregovarači su već ušli u fazu dogovora kad se zna koja mjesta opozicija može da dobije u Vladi, ministarstvima, preduzećima, agencijama.

- To će biti predmet političkog sporazuma. Naknadno ćemo se dogovoriti samo o lex specialis-u, ako bude bilo potrebno, koji će regulisati te predmete političkog dogovora - dodao je Krivokapić.

On je optimista, pa vjeruje da bi do kraja sljedeće sedmice mogao da bude postignut i dogovor.

- Svaki politički subjekat ima pravo da, kada se sve dogovori, provjeri da li je to dovoljno da preuzme odgovornost za parcipiranje u Vladi izborbnog povjerenja - precizirao je.

Upitan koje su teme danas otvorili i do kad planiraju da rade u ovom sastavu, Krivokapić je kazao da su utvrđivani opšti principi, te osnovna podjela oko Vlade koja je već bila iznešena, kao i dubina administracije.

- Zaustavili smo se pred dijelom koji se tiče medija. Ostalo je i dalje spornih stvari, ali metodološki je prihvaćeno da se na tome radi. Ništa od tih stvari nije negirano, ostaje da se dogovorimo. Pokazano je i otvorenost i u dijelu koja se tiče administracije - pojasnio je Krivokapić.

On je naveo da je nekoliko stvari ostalo sporno, ali, kako je dodao, u suštini se radi o tematici koja je priložena u radnom tekstu. Krivokapić za sjutra najavljuje nastavak rada u ovom sastavu.

- Vidjećemo da li će biti potreban dan pauze da se partije usaglase unutar sebe - dodao je on.

Krivokapić je precizirao da o zahtjevu SNP-a da referendum o članstvu o NATO bude održan istog dana kad i izbori nije razmatran, "jer se radi na radnom tekstu koji je on predložio, a to nije bio dio teksta". Konačno, on smatra da će do kraja sedmice biti pripremljen nacrt dokumenta, a da će samo zaključivanje sporazuma zavisiti od odluka donešenih poslije toga. Ako se postigne dogovor, sporazum će potpisati svi učesnici dijaloga, osim SNP-a.

Podsjećamo, dijalog bi trebalo da rezultira dogovorom o tome ko će činiti timove vlasti i opozicije, koji zajedno do kraja sedmice treba da naprave nacrt političkog sporazuma o formiranju Vlade za pripremu fer izbora.

Na sastanku koji je danas počeo trebalo bi da bude dogovoreno i ko će činiti timove vlasti i opozicije, koji će do kraja sedmice zajedno da naprave nacrt političkog sporazuma o formiranju Vlade za pripremu fer izbora.

U petak je dogovoreno da Radna grupa parlamentarnog dijaloga nastavi rad u užem timu od osam članova Vlade i opozicije.

Lider Pozitivne Darko Pajović rekao je tada da će ta stranka biti u užem timu kao predstavnici opozicije.

Lider DEMOS-a, Miodrag Lekić poručio je da ta stranka neće biti dio opozicionog tima, ukoliko u njemu bude učestvovala Pozitivna Crna Gora. U pregovorima ne učestvuju ni predstavnici Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Izvor: Portal RTCG, CdM, agencija MINA

Foto: Portal RTCG

Portal Analitika