Politika

Sastanak lidera partija: Nacrt dogovora o vladi do kraja sljedeće sedmice

Lideri parlamentarnih stranaka dogovorlili su na današnjem sastanku da će do kraja sljedeće sedmice napraviti nacrt sporazuma o formiranju vlade koja bi radila na obezbjeđivanju uslova za organizovanje fer i slobodnih izbora. Predsjednici stranaka će, kako je saopšteno nakon sastanka, naredne nedjelje nastaviti parlamentarni dijalog u užem sastavu. Kako je pojasnio lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, to znači da će sastancima prisustvovati ili predsjednici stranaka ili njihovi prvi pomoćnici.
Sastanak lidera partija: Nacrt dogovora o vladi do kraja sljedeće sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović rekao je da su lideri dogovorili oko dalje metodologije rada, na način što će dijalog nastaviti u užim sastavima.

- Upotpunili smo lepezu platformi za dijalog, a juče smo dobili i platformu SNP-a. Pogledaćemo šta su svi ostali predložili i nastavićemo razgovore sljedeće nedjelje. U dijalogu treba da izdefinišemo sve što će ući u sporazum o funkcionisanju Vlade do izbora – kazao je on.

0502djukanovic

Upitan da prokomentariše platformu SNP-a, kojom ta partija zahtijeva da se parlamentarni izbori i referendum o NATO-u održe istog dana, premijer je odgovorio da “kalendar događaja povodom NATO integracija ne zavisi samo od Crne Gore”.

- Sada imamo pristupne pregovore, onda slijedi proces ratifikacije, a nakon toga naš parlament treba da odluči o tom pitanju. Ponavljam, Ustav nije propisao, ali nije ni zabranio da se o tom pitanju odluči na referendum. O članstvu nema ko drugi da odluči nego parlament koji ćemo izabrati nakon izbora -  poručio je Đukanović.

Predsjednik Skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, saopštio je da su parlamentarci na današnjem sastanku napravili korak naprijed, te da moraju imati zajedništvo u konačnom dogovoru. On je takođe ponovio da će se naredne sedmice nastaviti dijalog sa manje učesnika.

- Postoji dobra volja da dođemo do nacrta dogovora do kraja naredne sedmice. Ako sklopimo dogovor idemo u drugu fazu i izradu lex specialis-a za ograničeni period – naglasio je Krivokapić i dodao da je uvjeren da će se lideri partija ubrzo dogovoriti.

0502krivokapic

Upitan da li će na predstojeće sastanke pozvati lidera Socijaldemorkata Ivana Brajovića, on je rekao da će premijer odlučiti ko će prisustvovati dijalogu sa strane Vlade.  

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je nakon sastanka da rezultata ima, ali ne dovoljno. On je rekao da je sve pod lupom javnosti, te da premijer ne bi trebao da koristi dijalog kao alibi zbog kašnjenja u primjeni novih izbornih zakona.

- Imamo više planova. Potrebno je da se napravi jedna sinteza i da predsjednik parlamenta Krivokapić izdradi nacrt mogućeg političkog sporazuma – istakao je Lekić.

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević saopštio je nakon sastanka da je dobro što će se dijalog nastaviti. Kako je kazao, kada tekst dogovora bude gotovo, predsjednici partija će vidjeti da li će uspjeti da nađu “zajednički sadržalac”.

0502rakcevic

- Za nas iz URA-e, pojedine institucije su veći izvor nepovjerenja nego ministarstva. Podvlačim da je osim spoljene politike oko koje postoji konsenzus, potrebno da se na unutrašnjem planu sve strateške odluke postignemo konsenzusom. Dakle, nema preglasavanja već samo konsenzus – smatra on.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da je najvažnije da ne postoji predlog koji je došao u proceduru, a da je neprihvatljiv.

- Postoji platforma SNP-a i to je za nas završena priča. Naša platforma biće uvrštena u nacrt koji priprema Ranko Krivokapić – saopštio je on.

On je poručio da će njegova partija insistirati na zahtjevu da se parlamentarni izbori i referendum o NATO-u održe istog dana.

- Bitna je demokratija i bitno je da građani slobodno odluče da li će Crna Gora postati članica NATO-a – kazao je lider SNP-a.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović saopštio je da na dašanjem sastanku nije bilo disonantih tonova. On je rekao da će njegova partija nastaviti da učestvuje u dijalogu i poručio da je Pozitivna opoziciona, a ne vladajuća stranka.

0502sastanak2

Lider Liberalne partije Andrija Popović rekao je da lideri partija u pregovorima ne smiju da se preigraju.

- Moglo bi doći do ustavno-pravnog kršenja ako bi se direktori nekih institucija sklanjali, a da na njihova mjesta dolaze virtuelni, nelegitimni ljudi. Liberalna partija neće podržati nikakav lex specialis – podvukao je on.

On je kazao da je danas pokrenuo pitanje ostavke predsjednika Skupštine Krivokapića.

- To bi bilo dobro i rekalsiralo bi situaciju – kazao je on.

Lideri Demokratskog fronta i Demokrata nijesu prisustvovali današnjem sastanku.

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika