Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Pažin-Močnik: Zajedničko pravno i kulturno-istorijsko nasljeđe CG i Slovenije osnov za uspješnu saradnju

Pažin-Močnik: Zajedničko pravno i kulturno-istorijsko nasljeđe CG i Slovenije osnov za uspješnu saradnju

Zajedničko pravno i kulturno-istorijsko nasljeđe Crne Gore i Republike Slovenije snažan je osnov za uspješnu bilateralnu saradnju dvije države, ocijenio je ministar pravde Zoran Pažin prilikom susreta sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitjom Močnikom, održanog danas u kabinetu ministra.
Pažin-Močnik: Zajedničko pravno i kulturno-istorijsko nasljeđe CG i Slovenije osnov za uspješnu saradnju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta, ministar Pažin i ambasador Močnik razmijenili su mišljenja o reformama u oblasti vladavine prava, prvenstveno na polju unapređenja zakonodavnog okvira u Crnoj Gori, čemu je značajan doprinos dalo iskustvo Republike Slovenije.

Zajednički je istaknut i značaj posjete ministra Pažina Republici Sloveniji 2015. godine nakon koje je uslijedilo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva pravde Crne Gore i Ministarstva pravde Republike Slovenije u cilju jačanja zajedničke saradnje.

Imajući u vidu očekivanja koje Crna Gora ima u odnosu na postizanje rezultata na polju prevencije i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, sagovornici su razgovarali i o mehanizmima unapređivanja međunarodne saradnje, kao jednog od ključnih preduslova kvalitetnog sistema borbe protiv ovih negativnih pojava.

Izraženo je i obostrano zadovoljstvo povodom rezultata saradnje Crne Gore i Republike Slovenije na ekspertskom nivou, u cilju unapređenja sistema sprovođenja zakona, prevencije i represije korupcije.

Ambasador Močnik istakao je posvećenost Republike Slovenije saradnji sa Crnom Gorom, ističući značajne rezultate u oblasti evroatlantskih integracija, kao i potrebu daljeg unapređivanja ekonomske saradnje.

Sastanak je bio i prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim globalnim izazovima, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika