Društvo

KUJEVIĆ: Sandžačko muftijstvo nastalo iz želje muslimana da se što više ujedine

Nikada nijesam imao ništa protiv Islamske zajednice Crne Gore, niti sam na bilo koji način, lično ili kao dio bilo kakvog kolektiviteta, doprinosio njenom navodnom cijepanju, naglašava hafiz Abdurahman efendija Kujević, pomoćnik muftije sandžačkog Muamera Zukorlića.
KUJEVIĆ: Sandžačko muftijstvo nastalo iz želje muslimana da se što više ujedine
Portal AnalitikaIzvor

Kujević u razgovoru za Pobjedu kaže da je samo slijedio i dosljedno slijedi temeljne vrijednosti vjere kojoj svim bićem pripada.

Na pitanje što je uzrokovalo njegov javni, višegodišnji sukob, sa starješinstvom IZ u Crnoj Gori kaže da je i "slijedio i dosljedno slijedi temeljne vjerske vrijednosti, suštinski i svim bićem".

- Ali, isto tako, dosljedno i u, da kažem u formalno-pravnom, odnosno organizacionom smislu, smatram da sam u obavezi da bez rezervi poštujem ono što sam kao vjerski službenik zatekao i u okviru svojih sposobnosti pokušam da zatečeno unaprjeđujem.

Kujević dodaje kako se, pored ostalog, to odnosi na Muftijstvo sandžačko, te da ono "nije od juče", jer je osnovano još 1993. godine.

- Duhovno, Sandžačko muftijstvo je nastalo kao želja i potreba ovdašnjih muslimana da se u što je moguće većoj mjeri ujedine na ovom dijelu Balkana. Naravno, bez ikakve štete po druge... Regionalizacija je, s druge strane, evropski model organizovanja jedne zajednice na teritorijima država i konstituiše se na osnovu brojnih zajedničkih karakteristika stanovništva i ostalih resursa koji je čine specifičnom. U tome se, svakako, ne ignorišu ni vjerski aspekti, pa sandžački koncept nije posebnost koja je suprotstavljena bilo kojoj evropskoj regiji. Sandžak bi trebalo da predstavlja svojevrsni klin u ovom dijelu Balkana, koji u bilo kom pogledu ne bi nikada više predstavljao faktor nestabilnosti. Naprotiv, predstavljao bi sponu i snažan podsticaj me­đugraničnoj saradnji, koja bi dodatno stabilizovala odnose izmeđ­u Srbije i Crne Gore, čiju državnost niti sporimo, niti na bilo koji način ugrožavamo - zaključuje Kujević.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: mesihat.org

Portal Analitika